Titanic
Luxusní prostředí nejrychlejší lodi své doby, romantická atmosféra a kaviár, to všechno jde dobře dohromady. Na Titanicu si kaviárové chlebíčky užíval Carl (Billy Zane), bohatý a arogantní snoubenec půvabné Rose (Kate Winslet). A to zrovna na večeři, na kterou byl pozván také chudý pasažér ze třetí třídy Jack (Leonardo DiCaprio)…
KAVIÁROVÉ CHLEBÍČKY
Pro 4 osoby:
Příprava: 10 minut
Pečlivě omyjte citrony, osušte je a nakrájejte na tenká kolečka.
Plátky chleba lehce opečte, rozkrojte je napříč.
Chléb potřete čerstvým máslem (nechte ho změknout při pokojové teplotě). Dejte na ně lžičku kaviáru a tenoučký plátek citronu. Hned podávejte.
Tradičním doplňkem ke kaviáru je šampaňské (například Moet & Chandon Brut Imperial či Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame) nebo sekt vyrobený klasickou metodou. Ideálním doplňkem těchto kaviárových chlebíčků je ale především bílé víno Pouilly Fumé od ,rebela z Loiry‘ Didiera Dagueneaua (u nás ho prodává společnost Ad Vivum, www.advivum.cz).
Rada navíc: ,Černé zlato‘ neboli jikry jesetera, který je kvůli lovu již ohrožen, můžete nahradit jikrami slanečka, avrugou. Další variantou, levnější než pravý kaviár z jesetera, jsou i tresčí jikry – jejich cena je mnohem příznivější, chuťově jsou ale také vynikající.
Zločiny a poklesky
Neurotický dokumentarista Cliff (Woody Allen) natáčí portrét svého úspěšného švagra, který mu nakonec přebere milovanou ženu – to je jedna z linií Zločinů a poklesků. A nezapomenutelná kulinářská scéna? Cliff a Halley (Mia Farrow) jsou pohodlně natažení na posteli a sledují film, když se Cliff zeptá: „Chceš ještě trochu myši na hlíně?“
KUŘE NA KARI
Pro 4 osoby:
Příprava: 10 minut, vaření: 30 minut
Prsíčka nakrájejte na kostičky. V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsíčka. Rychle je opečte, aby získala zlatavou barvu, přendejte je na talíř a odložte. Nasekejte nahrubo cibuli, osmažte ji na trošce oleje ve stejném kastrůlku. Jakmile začne zlátnout, přidejte kari a minutu jej pražte. Přidejte kokosové mléko, 2,5 dl vody, jablko nakrájené na plátky a banán nakrájený na kolečka.
Jakmile omáčka začne vřít, přidejte opět kuře, hrnec přikryjte a 15 minut vařte na mírném ohni. Odkryjte, nechte omáčku několik minut mírně vařit, aby zhoustla, osolte a ochuťte pepřem. Kuře a vydatnou omáčku podávejte s rýží basmati.
Rada navíc: Jídla s kari jsou ještě chutnější, když jsou připravená předem a ohřátá posléze: v tomto případě je lepší kuře uvařit až před podáváním, aby jídlo nebylo příliš vysušené.
Pošťák
Konec 50. let, Itálie: rybář Mario (Massimo Troisi) dočasně přijímá místo pošťáka, a seznamuje se tak se slavným chilským básníkem Pablem Nerudou (Philippe Noiret). Ten zde v ústraní tráví své vyhnanství, po jeho odjezdu ale Mario zůstává bez práce a musí pomáhat manželce v hostinci. Jako lék proti melancholii hledá při vaření metaforu pro každou přísadu.
ŠPAGETY PODLE MARIA RUOPPOLA
Pro 4 osoby:
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Oddělte z artyčoků nejtvrdší listy, vyndejte špičky, rozkrojte na polovinu a odřežte suché části. Nakrájejte artyčoky na plátky, postupně vkládejte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem se dvěma lžičkami oleje a vařte na mírném ohni. Jakmile budou artyčoky téměř rozpadlé, přidejte jemně rozmačkaný česnek a oloupaná rajčata nakrájená na kostičky. Rozmíchejte na dně kastrůlku vidličkou, přidejte několik lístků bazalky a nechte vařit 5 minut. Osolte a ochuťte pepřem.
Špagety uvařte al dente, nechte okapat. Přidejte zeleninu, zakapejte olejem. Ozdobte bazalkou.
Rada navíc: Základem tohoto jídla jsou ty nejlepší přísady: artyčoky ,oblečené jako válečníci a vyleštěné jako granátové jablko‘ (fialové listy, s ostny), dužina červených rajčat (zralá a masitá) a vysoce kvalitní těstoviny.
Čokoláda
Atmosféru pokojné francouzské vesničky rozvíří nečekaná událost – otevření obchůdku s čokoládou Vianne Rocherové (Juliette Binoche). Vianne má totiž zvláštní schopnost: odhadnout vášně jednotlivých obyvatel a uspokojit je tím správným cukrovím. Současně je ale dokáže přesvědčit, aby se nebáli oddávat se svým vlastním pokušením…
DORT OD VIANNE
Pro 6 osob:
Na polevu:
Příprava: 40 minut, pečení: 45 minut
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Utřete změklé máslo s cukrem, až získáte hebkou hmotu. Postupně přidejte vejce, vychladlou rozpuštěnou čokoládu, likér a pomerančovou kůru. Prosijte dohromady kakao, mouku a droždí. Do této směsi střídavě přidávejte mléko a máslový krém, až získáte homogenní směs. Nalijte do formy o průměru 22–25 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 45–50 minut (moučník kontrolujte pomocí párátka). Když je dort hotový, vyndejte ho z formy na mřížku a nechte vychladnout.
Na polevu: Do vroucí smetany rozlámejte čokoládu, odstavte a nechte několik minut odpočinout, než se čokoláda rozpustí. Vše rozmíchejte do hladkého krému. Když trochu zchladne, potřete jím povrch i strany moučníku. Vychladlý jej poté zlehka posypejte kakaem.
Luxusní prostředí nejrychlejší lodi své doby, romantická atmosféra a kaviár, to všechno jde dobře dohromady. Na Titanicu si kaviárové chlebíčky užíval Carl (Billy Zane), bohatý a arogantní snoubenec půvabné Rose (Kate Winslet). A to zrovna na večeři, na kterou byl pozván také chudý pasažér ze třetí třídy Jack (Leonardo DiCaprio)…
KAVIÁROVÉ CHLEBÍČKY
Pro 4 osoby:
- 8 plátků bílého chleba
- 80 g kaviáru
- čerstvé máslo
- 2 malé citrony, chemicky neošetřené
Příprava: 10 minut
Pečlivě omyjte citrony, osušte je a nakrájejte na tenká kolečka.
Plátky chleba lehce opečte, rozkrojte je napříč.
Chléb potřete čerstvým máslem (nechte ho změknout při pokojové teplotě). Dejte na ně lžičku kaviáru a tenoučký plátek citronu. Hned podávejte.
Tradičním doplňkem ke kaviáru je šampaňské (například Moet & Chandon Brut Imperial či Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame) nebo sekt vyrobený klasickou metodou. Ideálním doplňkem těchto kaviárových chlebíčků je ale především bílé víno Pouilly Fumé od ,rebela z Loiry‘ Didiera Dagueneaua (u nás ho prodává společnost Ad Vivum, www.advivum.cz).
Rada navíc: ,Černé zlato‘ neboli jikry jesetera, který je kvůli lovu již ohrožen, můžete nahradit jikrami slanečka, avrugou. Další variantou, levnější než pravý kaviár z jesetera, jsou i tresčí jikry – jejich cena je mnohem příznivější, chuťově jsou ale také vynikající.
Zločiny a poklesky
Neurotický dokumentarista Cliff (Woody Allen) natáčí portrét svého úspěšného švagra, který mu nakonec přebere milovanou ženu – to je jedna z linií Zločinů a poklesků. A nezapomenutelná kulinářská scéna? Cliff a Halley (Mia Farrow) jsou pohodlně natažení na posteli a sledují film, když se Cliff zeptá: „Chceš ještě trochu myši na hlíně?“
KUŘE NA KARI
Pro 4 osoby:
- 2 kuřecí prsíčka
- 3 lžičky mletého kari
- 4 lžíce hustého kokosového mléka
- 1 cibule, 1 zelené jablko (nejlépe odrůda Granny Smith)
- 1 banán, panenský olivový olej
- sůl, čerstvě umletý pepř
Příprava: 10 minut, vaření: 30 minut
Prsíčka nakrájejte na kostičky. V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsíčka. Rychle je opečte, aby získala zlatavou barvu, přendejte je na talíř a odložte. Nasekejte nahrubo cibuli, osmažte ji na trošce oleje ve stejném kastrůlku. Jakmile začne zlátnout, přidejte kari a minutu jej pražte. Přidejte kokosové mléko, 2,5 dl vody, jablko nakrájené na plátky a banán nakrájený na kolečka.
Jakmile omáčka začne vřít, přidejte opět kuře, hrnec přikryjte a 15 minut vařte na mírném ohni. Odkryjte, nechte omáčku několik minut mírně vařit, aby zhoustla, osolte a ochuťte pepřem. Kuře a vydatnou omáčku podávejte s rýží basmati.
Rada navíc: Jídla s kari jsou ještě chutnější, když jsou připravená předem a ohřátá posléze: v tomto případě je lepší kuře uvařit až před podáváním, aby jídlo nebylo příliš vysušené.
Pošťák
Konec 50. let, Itálie: rybář Mario (Massimo Troisi) dočasně přijímá místo pošťáka, a seznamuje se tak se slavným chilským básníkem Pablem Nerudou (Philippe Noiret). Ten zde v ústraní tráví své vyhnanství, po jeho odjezdu ale Mario zůstává bez práce a musí pomáhat manželce v hostinci. Jako lék proti melancholii hledá při vaření metaforu pro každou přísadu.
ŠPAGETY PODLE MARIA RUOPPOLA
Pro 4 osoby:
- 300 g špaget
- 4 artyčoky
- 200 g zralých rajčat
- 1 stroužek česneku, 1 svazek bazalky
- panenský olivový olej
- sůl, čerstvě umletý pepř
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Oddělte z artyčoků nejtvrdší listy, vyndejte špičky, rozkrojte na polovinu a odřežte suché části. Nakrájejte artyčoky na plátky, postupně vkládejte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem se dvěma lžičkami oleje a vařte na mírném ohni. Jakmile budou artyčoky téměř rozpadlé, přidejte jemně rozmačkaný česnek a oloupaná rajčata nakrájená na kostičky. Rozmíchejte na dně kastrůlku vidličkou, přidejte několik lístků bazalky a nechte vařit 5 minut. Osolte a ochuťte pepřem.
Špagety uvařte al dente, nechte okapat. Přidejte zeleninu, zakapejte olejem. Ozdobte bazalkou.
Rada navíc: Základem tohoto jídla jsou ty nejlepší přísady: artyčoky ,oblečené jako válečníci a vyleštěné jako granátové jablko‘ (fialové listy, s ostny), dužina červených rajčat (zralá a masitá) a vysoce kvalitní těstoviny.
Čokoláda
Atmosféru pokojné francouzské vesničky rozvíří nečekaná událost – otevření obchůdku s čokoládou Vianne Rocherové (Juliette Binoche). Vianne má totiž zvláštní schopnost: odhadnout vášně jednotlivých obyvatel a uspokojit je tím správným cukrovím. Současně je ale dokáže přesvědčit, aby se nebáli oddávat se svým vlastním pokušením…
DORT OD VIANNE
Pro 6 osob:
- 125 g másla, 120 g cukru
- 2 vejce, 1 lžíce likéru Cointreau, 200 g čokolády na vaření, 1 lžíce mleté pomerančové kůry
- 220 g mouky, 2 lžíce hořkého kakaa
- 1 sáček sušeného droždí, 250 ml mléka
Na polevu:
- 250 g čokolády na vaření, 375 ml smetany
Příprava: 40 minut, pečení: 45 minut
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Utřete změklé máslo s cukrem, až získáte hebkou hmotu. Postupně přidejte vejce, vychladlou rozpuštěnou čokoládu, likér a pomerančovou kůru. Prosijte dohromady kakao, mouku a droždí. Do této směsi střídavě přidávejte mléko a máslový krém, až získáte homogenní směs. Nalijte do formy o průměru 22–25 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 45–50 minut (moučník kontrolujte pomocí párátka). Když je dort hotový, vyndejte ho z formy na mřížku a nechte vychladnout.
Na polevu: Do vroucí smetany rozlámejte čokoládu, odstavte a nechte několik minut odpočinout, než se čokoláda rozpustí. Vše rozmíchejte do hladkého krému. Když trochu zchladne, potřete jím povrch i strany moučníku. Vychladlý jej poté zlehka posypejte kakaem.