Zapečené brambory s rukolovým salátem:
Na brambory:
1,5 kg brambor typu B
2 cibule nakrájené na kolečka
200g slaniny na kostičky
1 brokolice
300g sýru eidamského typu - v kostce
kelímek smetany na vaření nebo sojové smetany
sůl, pepř, řepkový nebo slunečnicový olej
máslo na vymazání mísy
trochu strouhanky
Na salát:
balíček rukoly
1 granátové jablko
1 konzerva bílých fazolek
olivový olej
sůl, pepř - dle chuti
Postup:
Do hrnce dejte vařit očištěné celé brambory i se slupkou. Vařte 15 minut, potom slijte a dejte chladnout. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Mezitím si nakrájejte na kolečka cibuli, slaninu na kostičky a brokolici rozdělejte na růžičky a také cca 5 minut povařte. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, asi 1centimetr silná. Na pánvi osmahněte na trošce oleje slaninku a cibuli. Sýr nastrouhejte nahrubo. Do zapékací mísy (můžete jí vymazat máslem a vysypat strouhankou, ale nemusíte) pokládejte vedle sebe kolečka brambor a vyskládejte tak celé dno a trochu i do stran. Posolte. Pak brambory pokryjte polovinou směsi z cibule a polovinou brokolice. Posypte polovinou sýra a dejte další vrstvu - brambory, cibule, brokolice, sýr. Celé zalijte smetanou a dejte zapéct na 20 minut do trouby, až sýr zezlátne.
V míse smíchejte fazolky, zrníčka z granátového jablka (získáte je vydlabáním lžící, ideálně v sítě na misce - šťáva vyteče do misky a můžete si ji vypít) a rukolu. Zalijte olivovým olejem, eventuálně posolte a opepřete.