Ingredience na 8 burgerů:
1 cibule
500 g předvařené cizrny (může být z plechovky)
1 malá plechovka kukuřice
3 stroužky česneku
hrst koriandrových lístků
1 lžička mleté papriky
1 lžička curry koření
1/2 lžičky drceného římského kmínu
2 vajíčka (trochu prošlehaná)
strouhanka (pro bezlepkovou verzi zkuste kukuřičnou mouku)
sůl
olej
Na tahini omáčku:
3 lžíce tahini pasty
2 limetky
1/2 lžičky mletého kmínu
studená voda
Na dokončení:
8 burger žemlí
3 velká masitá rajčata
listy zeleného salátu
červená cibule na kolečka
Postup:
Rozpalte si pánev a osmažte v ní dosklovata cibulku. Pak ji dejte na talířek vychladnout a pánev vytřete papírovou utěrkou. Do mixéru vsypte cizrnu s česnekem a koriandrem a rozmixujte. Přesypte do mísy a rozmixujte (ne na kaši) i kukuřici. Přidejte k cizrně, pak cibulku, přidejte koření a přilijte vajíčka. Dobře promíchejte a zahustěte strouhankou. Já dala asi 5 lžíc. Směs musí držet pohromadě. Pak tvarujeme placky, které ještě obalíme ve strouhance. Dáme chladit do ledničky na 10-15 minut. V misce smícháme tahini, šťávu z limetek a kmín. Pomalu přiléváme studenou vodu (asi 100 ml), směs musí být řidší. Placičky osmažíme na pánvi. Žemle rozpečeme v troubě pod grilem. Pak je pomažeme tahini omáčkou, obložíme zeleninou a burgrem a podáváme.
Suroviny:
Na těsto: cizrna, česnek a koriandr - rozmixujeme, pozor ne na kaši.
Přidejte koření a vajíčka.
Burgery obalte ve strouhance.
Smažíme:
Dobrou chuť!
Připravila a text: Barbora Mosorjáková
Prkýnko z Nila, www.nila.cz