ELLE Menu: Vánoční slovenská kapustnica

Tento týden bych se ráda podělila o recept na pravou slovenskou kapustnicu. Je to polévka z kysaného zelí, která se na Slovensku tradičně připravuje na Vánoce. Má spoustu variant podle krajů a snad každá rodina má ten "svůj" recept. A já, jakožto správná manželka Slováka, jsem se jí musela také naučit. Naštěstí to není nic těžkého. Od českých zelňaček se liší tím, že není z čerstvého zelí a není v ní smetana. Vloni jsem kapustnicu vařila pro tým ELLE, když jsme spolu fotili, a všem chutnala, tak věřím, že když jí zkusíte uvařit, bude chutnat i vám. Vaří se z klobás, uzeného a vepřového masa, což nejsou moje obvyklé suroviny, ale tohle je polévka do tuhých mrazů drsných Tater. Je vydatná a kysané zelí je v zimě pro tělo velmi prospěšné. Navíc se nezahušťuje moukou. Jestli jezdíte v zimě na chalupu do hor, jistě přijde vhod. S čerstvým kváskovým chlebem je to dokonalá harmonie!

Ingredience na 3 litry polévky:

500g kysaného zelí
1/4 kg vepřové kýty
1/4 kg libového uzeného masa
1 maďarská klobása
1 slovenská klobása (obě klobásy musí být měkké, k vaření)
větší hrst sušených hub
3 stroužky česneku - prolisované

Obrázek e42dc

Postup:

Připravte si větší hrnec. Zelí sceďte, trochu láku si nechte ve sklenici stranou. Ochutnejte zelí, někdy se proplachuje, kdyby bylo moc kyselé. U nás ale bývá většinou akorát. Vložte zelí do hrnce, přidejte klobásy nakrájené na větší špalíčky, uzené maso i vepřové vcelku. Zalijte vodou, aby vše bylo potopené a přiveďte k varu. Vařte hodinu na mírném ohni, občas promíchejte. V misce spařte houby vroucí vodou, po chvíli vodu slijte a vložte je do polévky. Přidejte ještě česnek, případně dolijte vodu a vařte další půl až hodinu. Kdyby vám kapustnica připadala málo kyselá, dochuťte jí odloženým nálevem ze zelí. Po uvaření vyjměte maso a nakrájejte na menší kousky. Pak už jen polévku necháte odležet do druhého dne, protože odleželá je nejlepší. Většinou nemusíte ani solit, protože zelí i klobásy jsou dostatečně ochucené. Podávejte s chlebem.

 

Text, recept, foto a příprava Bára Mosorjáková, více najdete na www.facebook.com/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24