Bára si pro vás dnes připravila tradiční recept, ale doporučuje i jeho zdravější a modernější podobu – stačí rohlíky zaměnit s bezlepkovým bílým pečivem, místo masa dát uzené tofu, či maso zcela vynechat a zvolit vegetariánskou variantu. Je to jen na vás! Nádivka se podává spolu s nakládanou zeleninou (s okurkami, řepou a zelím) a díky vajíčkům a kopřivám je tím správným jarním pokrmem, který si zamilujete. Hurá na to!
Ingredience:
6 včerejších rohlíků, nakrájených na kostičky
250 ml mléka
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
400g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kostičky
30g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
2 hrsti nasekaných kopřiv
1 hrst nasekaných listů pampelišky
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce nasekané petrželky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky muškátového oříšku
sůl, pepř
nakládaná zelenina k podávání
Postup:
V míse zalijte rohlíky mlékem a nechte nasát. Rozpusťte si máslo, pokrájejte maso a nasekejte bylinky. Vyšlehejte žloutky. Poté zceďte přebytečné mléko z rohlíků, přidejte žloutky, koření, maso a bylinky. Vše promíchejte. Zapněte troubu na 200°C, vymazejte formu máslem a našlehejte bílky do tuhého sněhu. Přidejte ke směsi a opatrně promíchejte. Vše přelijte do zapékací mísy a dejte do trouby na 30 minut.
Suroviny:
V míse zalijte rohlíky mlékem a nechte nasát.
Rozpusťte si máslo, pokrájejte maso.
A nasekejte bylinky.
Našlehejte bílky do tuhého sněhu.
Přidejte ke směsi a opatrně promíchejte.
Vše přelijte do zapékací mísy a dejte do trouby na 30 minut.
Voalá! Máte hotovo. Krásné svátky!
Text, foto a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na www.facebook.com/Creamosorbar nebo sledujte její Instagram @mosorjakovab
Prkýnko a stojánky na vajíčka jsou z obchodu Nila, www.nila.cz. Mixér na šlehání bílků je z Kitchen Aid, www.kitchenaid.cz