ELLE Menu: Těstoviny s domácím vegan pestem

"Tentokrát jsem dělala k obědu těstoviny s bazalkovým pestem, ale aby to nebylo jen tak obyčejné pesto, zkusila jsem trik s veganským parmazánem od mojí health koučky Radky," říká Bára Mosorjáková, která pro vás pravidelně připravuje recepty. A jak veganský parmazán vyrobila? "Šlo to snadněji, než jsem si původně myslela. Veganský parmazán se dělá z kešu oříšků a lahůdkového droždí a pak se přidá do bazalkového pesta místo normálního parmazánu. Výsledek mě mile překvapil. Čerstvé pesto se s tím kupovaným opravdu chuťově nedá srovnávat a vzhledem k běžné ceně v obchodech není ani velký rozdíl mezi koupí čerstvých surovin a hotového produktu. Těstoviny můžete použít dle libosti a vaší "jídelní orientace"... A abych nezapomněla, ještě něco k lahůdkovému droždí. Jsou to vločky sušeného droždí, které obsahují 7% sladu. Obsahuje hlavně velkou škálu vitamínu B, je to takové "béčko" v přírodní formě. Používá se na dochucení salátů, polévek, zeleninových jídel a seženete ho v obchodech zdravé výživy."

Ingredience:

3velké hrsti bazalkových lístků
1 stroužek česneku
1 lžíce piniových oříšků
150 g kešu ořechů
5 lžiček lahůdkového droždí (může být i víc - podle chuti)
olivový olej
sůl

těstoviny

Postup:

Nejprve si v robotu nebo mixéru rozmixujte kešu oříšky a pak k nim přidejte lahůdkové droždí. Ještě chvíli pomelte, aby vznikla sypká hmota. Dejte stranou a postavte si vodu na těstoviny. V sekáčku nebo mixéru připravte pesto. Vložte bazalku, česnek, pinie a kešu parmazán (3 lžíce). Promixujte dohladka, pak přisolte a zjemněte olivovým olejem do tekuté husté kaše. Uvařte těstoviny a promíchejte. Podávejte posypané kešu parmazánem.

Suroviny

20170123 124604 01 829e3

Rozmixujte kešu oříšky.

20170123 125009 01 31acf

Přidejte lahůdkové droždí.

20170123 125426 01 cd16c

Vložte bazalku, česnek, pinie a kešu parmazán (3 lžíce).

20170123 130531 01 a5ea2

Promixujte dohladka, pak přisolte a zjemněte olivovým olejem.

20170123 131011 01 fd064

Uvařte těstoviny a promíchejte.

20170123 132238 01 533ad

Podávejte posypané kešu parmazánem. A s úsměvem. 

20170123 134629 01 29568 

Text, foto, recept a příprava Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na jejím facebooku www.facebook.com/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab. 

Dnešní menu bylo naservírované na nádobí Butlers.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24