ELLE menu: Tarte au citron s levandulí

Suroviny:

Na těsto:

200g hladké mouky
70g moučkového cukru
30g mletých loupaných mandlí
90g změklého másla
1 větší vejce
špetka soli

Náplň:

4 citróny + kůra z nich
5 velkých vajec
170g cukru krupice (může být třtinový)
200g změklého másla
2-3 čj lžičky levandule

Postup:

V míse smícháme mouku, mandle, cukr, špetku soli a máslo. Přidáme vajíčko a ještě propracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a na pečícím papíru rozválíme na cca 2cm tlustou placku. Dáme odpočívat na hodinu a půl do lednice.

Předehřejeme troubu na 170°C. Formu vymažeme po stranách máslem. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na tenkou placku (asi 0,5cm). I když je těsto ztuhlé z lednice, postupným válením se rozválí. Potom jej vložíme do formy (můžete si pomoct pomoučněným válečkem, těsto se na něj namotá, přenese nad formu a opět rozmotá). Těsto by mělo přesahovat kousek přes okraj formy, alespoň 1 cm. Zbytek případně odkrojíme. Dáme péct na 25 minut, až bude krásně zlatavé.

Mezi tím připravíme náplň. Všechny suroviny, kromě másla, vložíme do kastrolu a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak ztlumíme teplotu a na mírném ohni povaříme 5 minut - dokud směs nezačne pudinkovat. Když má směs konzistenci pudinku, stáhneme z ohně a propasírujeme přes síto do mísy. Necháme 5 minut chladnout.

Pak vmíchíme ponorným mixérem máslo. Nesmí být studené, aby se nesrazilo. Vyndáme korpus z trouby, necháme chvíli vychladnout a pak do něj nalijime citrónovou směs. Když je koláč dost vychladlý, vložíme do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Můžeme ozdobit větvičkami levandule a posypat moučkovým cukrem.

Od své známé jsem dostala za úkol upéct citrónový koláč s levandulí. Myslela jsem si, koláč jako každý jiný, kouknu na recept, upeču a bude dobrý. Ale opak byl pravdou! Na poprvé se mi vůbec nepovedl. Tak jsem musela začít pátrat po různých receptech, péct a zkoušet, až jsem se dostala ke kýženému výsledku. I přes to, že většinou se snažím vymýšlet něco rychlejšího, tohle je dokonalost, o kterou se musím podělit.

Jedno sousto dáte do pusy a ocitnete se rázem v Provence! Skvělá svěží chuť citrónu se sladkou chutí každého dostane. Jestli máte volnější víkend a venku prší, zkuste si ho. Suroviny jsou v podstatě základní a nebojte, když jsem to zvládla já, zvládnete to i vy. V pečení jsem také spíš začátečník, haha.

 

Suroviny: 

DSC04707 7156f

Příprava náplně: 

Příprava náplně, musíte hodně míchat, dokud nedocílíte konzistence pudinku.  

DSC04660 4c7c3

Stále mícháme a můžeme nechat i přes noc v lednici na stuhnutí. 

DSC04663 630fb

Příprava těsta na korpus, těsto pečeme 25 minut a necháme vychladnout. 

DSC04657 3987c

Na těsto rovnoměrně rozetřeme citronovou náplň s levandulí, která je po vychladnutí tuhá. 

DSC04666 341cb

 A lemonový tarte s levandulí je na světě! Nezapomeňte ozdobit. 

DSC04672 c0e00

 

Foto a připravila: Barbora Mosorjáková (více na www.facebook.com/Crea-m)

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24