Bagetu nakrájím na plátky a ty pak opeču v troubě pod grilem dozlatova (150°C). Množství jednotlivých ingrediencí neudávám, záleží na každém, v jakém množství chce tapas připravit.
Tapas popisujeme zleva doprava
Ředkvičkový
Ingredience:
Žervé (ideálně domácí od farmáře)
Ředkvičky (nápodobně)
Plátky bagetky potřeme žervé a poklademe kolečky ředkviček.
S kozím sýrem
Ingredience:
Roztíratelný kozí sýr
Červené hroznové bobule
Balsamicový ocet
Větvičky tymiánu na ozdobu
Bobule vína nařízneme podélně cca do půlky a vaříme v troše vody cca 7 minut (tak, aby byly bobule akorát ponořené). Vodu slijeme, pak lehce polijeme balsamikem, trochu v něm víno promačkáme. Nesmí se rozmačkat úplně ale jen tak, aby se narušila struktura a ocet se dostal do ovoce. Bagetku ledabyle potřeme sýrem, ozdobíme vínem a tymiánem.
Lososový
Ingredience:
Žervé
Uzený losos
Kopr
Bagetku potřeme žervé, poklademe lososem a ozdobíme stonky kopru.
Sardinkový
Ingredience:
Jemná dijonská hořčice
Sardinky
Vajíčko
Kopr
Bagetku potřeme hořčicí a ozdobíme vajíčkem, sardinkou a koprem.
Lilkový
Ingredience:
Lilek
Sušená rajčata
Mozzarella
Lístky bazalky na ozdobu
Zapneme v troubě gril na 180°C a lilek nakrájíme na tenké plátky (3-5 mm). Dáme na mřížku a z obou stran grilujeme asi 10 minut, dokud není lilek lehce opečený a na okrajích křupavý. Bagetku poklademe lilkem, rajčetem, mozzarellou a ozdobíme lístkem bazalky. Můžeme zakápnout olivovým olejem.
Bruschetta
Ingredience:
Cherry rajčátka
Lístky bazalky
Olivový olej
Sůl
Rajčátka nakrájíme nadrobno, smícháme v misce s nasekanou bazalkou a zalijeme olivovým olejem. Osolíme a promícháme. Klademe na bagetku.
Gorgonzolový
Ingredience:
Uzrálá gorgonzola
Hruška
Lískové oříšky (nemusí být)
Med nebo javorový sirup
Bagetku potřeme sýrem, ozdobíme plátkem hrušky a nasekanými oříšky. Polijeme medem.
Vajíčkový
Ingredience:
Žervé
Vajíčko
Pažitka
Bagetku potřeme žervé, ozdobíme vajíčkem a pažitkou. Můžeme posolit a opepřit - dle chuti.
Salámový
Ingredience:
Žervé
Kolečka italského salámu (dle chuti)
Zelená oliva
Bagetku potřeme žervé, poklademe salámem a ozdobíme olivou.
Suroviny:
Text a foto: Barbora Mosorjáková, více z jejích receptů najdete na www.facebook.com/Crea-m