ELLE menu: Tapas, fingerfood nebo chlebíčky!

Bagetu nakrájím na plátky a ty pak opeču v troubě pod grilem dozlatova (150°C). Množství jednotlivých ingrediencí neudávám, záleží na každém, v jakém množství chce tapas připravit.

Tapas popisujeme zleva doprava

Ředkvičkový

Ingredience:

Žervé (ideálně domácí od farmáře)
Ředkvičky (nápodobně)

Plátky bagetky potřeme žervé a poklademe kolečky ředkviček.

S kozím sýrem

Ingredience:

Roztíratelný kozí sýr
Červené hroznové bobule
Balsamicový ocet
Větvičky tymiánu na ozdobu

Bobule vína nařízneme podélně cca do půlky a vaříme v troše vody cca 7 minut (tak, aby byly bobule akorát ponořené). Vodu slijeme, pak lehce polijeme balsamikem, trochu v něm víno promačkáme. Nesmí se rozmačkat úplně ale jen tak, aby se narušila struktura a ocet se dostal do ovoce. Bagetku ledabyle potřeme sýrem, ozdobíme vínem a tymiánem.

Lososový

Ingredience:

Žervé
Uzený losos
Kopr

Bagetku potřeme žervé, poklademe lososem a ozdobíme stonky kopru.

Sardinkový

Ingredience:

Jemná dijonská hořčice
Sardinky
Vajíčko
Kopr

Bagetku potřeme hořčicí a ozdobíme vajíčkem, sardinkou a koprem.

Lilkový

Ingredience:

Lilek
Sušená rajčata
Mozzarella
Lístky bazalky na ozdobu

Zapneme v troubě gril na 180°C a lilek nakrájíme na tenké plátky (3-5 mm). Dáme na mřížku a z obou stran grilujeme asi 10 minut, dokud není lilek lehce opečený a na okrajích křupavý. Bagetku poklademe lilkem, rajčetem, mozzarellou a ozdobíme lístkem bazalky. Můžeme zakápnout olivovým olejem.

Bruschetta

Ingredience:

Cherry rajčátka
Lístky bazalky
Olivový olej
Sůl

Rajčátka nakrájíme nadrobno, smícháme v misce s nasekanou bazalkou a zalijeme olivovým olejem. Osolíme a promícháme. Klademe na bagetku.

Gorgonzolový

Ingredience:

Uzrálá gorgonzola
Hruška
Lískové oříšky (nemusí být)
Med nebo javorový sirup

Bagetku potřeme sýrem, ozdobíme plátkem hrušky a nasekanými oříšky. Polijeme medem.

Vajíčkový

Ingredience:

Žervé
Vajíčko
Pažitka

Bagetku potřeme žervé, ozdobíme vajíčkem a pažitkou. Můžeme posolit a opepřit - dle chuti.

Salámový

Ingredience:

Žervé
Kolečka italského salámu (dle chuti)
Zelená oliva

Bagetku potřeme žervé, poklademe salámem a ozdobíme olivou.

 

Suroviny: 

20160520 180659 7dd30

 

Text a foto: Barbora Mosorjáková, více z jejích receptů najdete na www.facebook.com/Crea-m

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24