ELLE Menu: Švestková galetka

Ingredience:

Těsto:

3/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku celozrnné hladké mouky
1 a 1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
100 g studeného másla pokrájeného
1/3 - 1/2 hrnku ledové vody
1 vajíčko rozšlehané na potření těsta

Náplň:

miska švestek (ty následně vypeckujte a větší překrojte)
1/2 hrnku hnědého cukru
2 lžičky skořice
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička vanilkového aroma
10 g másla (rozpuštěného - nemusí být)
2 lžíce mletého máku

Postup:

Nejprve si připravte těsto. V míse nebo robotu smíchejte všechny suché přísady. Pak přidejte máslo a propracujte. Poté přilijte 1/3 hrnku vody, pokud by se vám těsto zdálo suché, ještě dolívejte, dokud nebude těsto vláčné. Pak ho dejte do lednice odpočinout na půl hodiny.

Mezitím si připravte náplň. V misce opět smíchejte všechny suché suroviny na náplň a pak do ní vložte švestky a dobře promíchejte. Zakápněte vanilkou a rozpuštěným máslem. Na prkýnku mám vyfocený citrón, chtěla jsem ke švestkám kápnout trochu citrónové šťávy a zapomněla jsem na to, radím Vám, také zapomeňte. Švestky byly kyselé akorát i bez citrónu.

Rozpalte troubu na horkovzduch 180°C. Na válu pomoučněném hladkou moukou rozválejte těsto na tenký plát. Na plech dejte pečící papír a přes pomoučněný váleček přeneste těsto na plech (těsto se namotá na váleček a neroztrhne se). Pak vysypte vnitřek těsta mákem, nechte 10 cm od okraje volno. Navrch dejte švestky (opět do kruhu). Vezměte okraj těsta a přehněte ho přes švestky. Pak o kousek dál opět přehněte těsto a takto kolem dokola. Nakonec těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 45 minut.

Dobré ráno, poledne i večer a hlavně dobrou chuť.

Podívejte se na recept krok za krokem.


 

Obrázek 4 8d957

Suroviny na těsto: smíchejte všechny suché přísady  a přidejte máslo a propracujte. A přidejte vodu.


Obrázek 5 e98f0

Těsto dejte do lednice odpočinout na půl hodiny.


Obrázek 6 c2d4a

Suroviny na švestkovou náplň.


Obrázek 8 eb37f

Na pečící papír si esteticky rozprostřete těsto, pak vysypte mákem a nakonec pokládejte směs ochucených švestek. 


Obrázek 5342f

A nakonec vznikne tahle nádhera. 

 

Foto a recept připravila: Barbora Mosorjáková, více o Báře na jejím facebooku www.facebook.cz/Crea-m, nebo Instagramu @mosorjakovab

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24