"Jedlé květy vypadají na talíři krásně, proto si nemohu odpustit recept s jejich využitím. Na jaře jich máme kolem sebe opravdu spoustu, stačí jen najít čistý trávník. Jestli bydlíte ve městě, zajděte si na farmářský trh, kde můžete spoustu jedlých květin a bylin také objevit. I některé obchody jedlé květy občas mají, ale zatím je to spíš vzácnost. Tak doufám, že se poštěstí a najdete si čas být trochu v přírodě."
Ingredience:
1 bio hlávkový salát
150ml olivového oleje
3 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 lžíce javorového sirupu
1 limetka
1 čerstvá chilli paprička
1 větší lžíce bílého jogurtu
hrst jedlých květů (já jsempoužila fialky, sedmikrásky, květy meruňky a řebříček - není to květ, ale když už jsem ho viděla, také jsem ho natrhala)
Sůl
Postup:
V misce promíchejte olej, ocet, sirup, limetkovou šťávu a jemně nasekanou chilli papričku (pro menší pálivost odstraňte semínka). Osolte a přidejte lžíci jogurtu. Do větší mísy natrhejte salát a zalijte zálivkou. Před servírováním ozdobte květy.
Moje rada: Salát musí být opravdu dobře omytý. Nejlepší je, nechat oddělené listy odmočit ve vodě (třeba ve dřezu) a poté ještě opláchnout a nechat okapat. Odstředivka na saláty sušení ještě urychlí.