Rebarbora - neboli reveň, je skvělá rostlina, která v posledních letech zažívá velký boom. Není divu, má nezaměnitelnou svěží ovocnou vůni i chuť. Rozhodně ji musíte ochutnat! Před použitím odstraňte z rebarbory listy. Používají se hlavně řapíky sklizené na jaře, nejpozději do konce června (poté už se v rostlině tvoří příliš kyseliny šťavelové). Řapíky doporučujeme oloupat, zbavíte se tak režných povrchových vláken.
Ingredience na koláčovou formu o průměru 23cm:
Těsto:
175g prosáté hladké mouky
150g moučkového cukru
3 žloutky
100g mandlové mouky
špetka soli
1/2 vanilkového lusku (příp. stačí aroma)
150g studeného másla
Náplň:
600g rebarbory
150g třtinového cukru
3 lžičky škrobu
1/2 pomeranče - šťáva
1/2 lžičky sušeného zázvoru
hrst plátků mandlí
Postup:
Dobře vyšlehejte žloutky. Přisypte k nim mouku s cukrem, promíchejte. Dále přidávejte mandlovou mouku, špetku soli, zrníčka z vanilkového lusku. Výborným pomocníkem vám bude robot na těsto od Kitchen Aid. Nakonec zapracujte máslo, až vznikne kompaktní hmota. Těsto nechte odpočinout alespoň na hodinu v lednici.
Připravte si rebarboru, kterou po oloupání nakrájejte asi na 1-2cm kousky. Vložte je do kastrůlku, přidejte k nim cukr, škrob, pomerančovou šťávu a zázvor. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste 15min.
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte formu máslem. Těsto vyndejte z lednice a 1/4 odkrojte. Na pomoučněném válu vyválejte těsto na tenký plát (i když je ztuhlé z lednice, stačí pár minut a povolí, hlavně během válení). Přes pomoučněný váleček (navinete na něj těsto) ho přeneste do formy a prsty pěkně utlačte, hlavně v okrajích.
Dno těsta propíchejte vidličkou, nebudou se na něm dělat bubliny. Těsto přesahující okraje formy odtrhněte. Směs s rebarborou přelijte nejdříve do cedníku a nechte odkapat šťávu, aby pak koláč nebyl moc mokrý. Šťávu nevylévejte - je výborná!
Na závěr směsí přelijte koláč a vyválejte zbytek těsta, které nožem nařežte na 2cm široké pruhy. Těmi pak křížem krážem koláč vyložte. Kolem okraje nasypte mandlové lupínky a šup s ním do trouby. Pečte 30 minut, do zlatava. Voilá!
Text, foto a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na https://www.facebook.com/Creamosorbar nebo Instagramu @mosorjakovab