ELLE Menu: Polévka z pečeného květáku

Ingredience:

1 větší květák
1/2 hrnku červené nebo barevné quinoy
3-4 lžičky kurkumy
1 lžička mletého kmínu
olivový olej
sůl
řeřicha nebo jiné bylinky na ozdobu

Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany (i rostlinné)

Postup:

Troubu rozehřejte na 150 °C , gril + horkovzduch. Pekáč vytřete olivovým olejem a vyložte ho květákem rozděleným na malé růžičky. Poprašte kurkumou a ještě zvrchu zacákněte olivovým olejem. Promíchejte a dejte péct do trouby na 15 - 20 minut. Občas promíchejte, aby se květák nezačal připalovat o opekl se ze všech stran. V kastrůlku uvařte quinou dle návodu, pak ji zceďte. Po upečení přendejte květák do hrnce, poprašte kmínem a zalijte vodou tak, aby byl celý ponořen. 5 minut povařte, nechte lehce vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte quinou, promíchejte, eventuálně přimíchejte trochu smetany. Polévku podávejte ozdobenou řeřichou, můžete přidat i slunečnicová semínka.

Suroviny:

20170316 174249 01 99d7b

Pekáč vytřete olivovým olejem, vyložte ho květákem rozděleným na malé růžičky.

20170316 175456 01 bcfbe

Po upečení přendejte květák do hrnce, poprašte kmínem a zalijte vodou.

20170316 182335 01 88030

5 minut povařte, nechte lehce vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte.

20170316 185117 01 91cdd

Polévku podávejte ozdobenou řeřichou, můžete přidat i slunečnicová semínka.

20170317 135350 02 01c96 

Dobrou chuť! A užívejte sobotu!

Recept a foto: Barbora Mosorjáková, více se o Báře dozvíte na jejím Facebooku a www.facebook.com/Creamosorbar nebo na Instagramu @mosorjakovab

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24