ELLE Menu: Ovesné sušenky se slunečnicovým semínkem

Spousta lidí mě prosí o recept na tyto ovesné sušenky. Dokonce i moje děti žebrají, abych je zase upekla, což je úspěch, protože zdravé jídlo jim většinou nechutná. Příprava je jednoduchá a rychlá. Hodí se jako svačinka do práce, o víkendu na výlety, když chcete rychle přinést něco na zub na návštěvu nebo k snídani s ovocem a jogurtem. Prostě dokonale univerzální.

Ingredience:

1 hrnek drobných nebo sekaných ovesných vloček
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku slunečnicových semínek (můžete přidat i vaše oblíbené ořechy)
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička skořice
1/2 másla (130g)
2 lžíce javorového sirupu (může být med, jen se pak sušenky více připalují, takže dávejte při pečení pozor)
3/4 lžičky sody bikarbony
3 lžíce horké vody

Suroviny:

20161111 141238 01 744d8

Postup:

V míse smíchejte všechny suché ingredience. V kastrůlku nechte rozpustit máslo, přidejte javorový sirup a promíchejte. Ve skleničce rozmíchejte vodu se sodou a přidejte k máslové směsi.

20161111 135746 01 e69b6

 Poté celý obsah kastrůlku přilijte do mísy se suchými ingrediencemi a dobře promíchejte.

20161111 140440 01 ec50d

Rozehřejte troubu na 150°C. Vyložte pekáč pečícím papírem a vytvarujte z hmoty malé placičky, které dávejte vedle sebe a nechávejte mezi nimi trošku místa, aby se na sebe nelepily.

20161111 141855 01 e78ca

Mně většinou pekáč nestačí, takže peču ještě zbytek v menším pekáčku zároveň s velkým. Pečte 25-30min dozlatova.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Dobrou chuť!

Text, recept a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na www.facebook.com/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24