Proč jíst medvědí česnek? Působí detoxikačně a obsahuje mnoho vitamínu C. Ideální jarní bylinka pro zimou vyčerpané tělo. Mimo to medvědí česnek působí pozitivně i na krevní tlak, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a navíc krev čistí. Má kladný vliv rovněž na srdce a představuje prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Kromě toho si umí poradit s plísněmi, mykózami či bakteriemi, stejně jako s parazity ve střevech. Využíván je rovněž při potížích se zažíváním. Doporučován bývá i při chřipce a nachlazení, ale také při problémech horních cest dýchacích. Navíc působí antibioticky a antioxidačně. Někdy je dokonce dáván do souvislosti s pomocí při nádorových onemocněních.
Ingredience pro 2 osoby:
4 uvařené nové brambory nakrájené na kolečka
4 vejce
půl svazku medvědího česneku pokrájeného nahrubo
Kozí sýr gouda strouhaný nahrubo
Špetka muškátového oříšku
3 lžíce livového oleje
Sůl a pepř
Postup:
Rozpalte pánev a pak teplotu sporáku mírně ztlumte. Vlijte olivový olej a vložte česnek. Osmahněte a přidejte brambůrky. V misce lehce rozšlehejte vajíčka s muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zalijte brambory a celé to posypte strouhaným sýrem. Přiklopte, a když vajíčka téměř ztuhnou, odklopte a ještě půl minuty nechte dojít. Pak odstavte a ihned podávejte, třeba s freshem nebo s rajčátky.
Suroviny:
Vlijte olivový olej a vložte česnek. Osmahněte a přidejte brambůrky.
Zalijte brambory vajíčkovou směsí a celé to posypte strouhaným sýrem.
Dobrou chuť a hezkou sobotu a neděli.
Text, foto a recept připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na jejím facebooku www.facebook.com/Creamosorbar nebo na Instgramu @mosorjakovab