ELLE Menu: Narozeninový dort od Báry

Ingredience na formu o průměru 18cm:

Korpus

150g celozrnně pšeničné mouky jemně mleté
150g změklého másla
150g třtinového cukru (ideálně jemnějšího)
4 velká vejce
100g mletých vlašských ořechů
2 lžičky kypřícího prášku

Krém

200g sýru Philadelphia pokojové teploty
180g másla pokojové teploty
60g hrnku moučkového cukru
2 lžíce kokosového mléka (té tuhé vrstvy, ne tekuté)

4 lžíce malinové marmelády
6 lžic javorového sirupu

květy nebo ovoce na ozdobu

Postup:

První den si připravte korpusy. Dortovou formu vyložte pečícím papírem, dno i boky formy, nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C, dolní a horní ohřev. Vyšlehejte máslo s cukrem do krémova (3-4min), poté postupně zašlehávejte vejce. V jiné míse si smíchejte mouku s kypřícím práškem a s ořechy. Směs s moukou přisypte do mísy s máslem a dobře promíchejte. Vzniklou směs přelijte do formy a dejte péct na 1 hodinu - při vyndavání zkontrolujte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte chvíli chladnout, pak vyndejte korpus z formy na mřížku a nechte (nejlépe do druhého dne) vychladnout. Jestli se dort při pečení trochu vyboulil, obraťte ho horní stranou dolů, trochu se srovná.

Druhý den korpus rozdělte na 3 díly. Smíchejte všechny suroviny na krém, šlehejte alespoň 5 minut. Vezměte spodní část korpusu a rovnoměrně na ní rozetřete javorový sirup, pak potřete marmeládou a nakonec naneste krém. Přiklopte prostředním dílem, vše zopakujte a přiklopte vrchním dílem. Nahoru naneste už jen tenkou vrstvu krému a také kolem dortu. Dejte na 15-30min chladit do lednice. Pokud máte v krému trochu hrudky - jako já - tak mezi chladnutím dortu ještě šlehejte krém, máslo povolí a hrudky zmizí. Po vyndání z lednice namažte na dort zbylý krém a zdobení už je jen na vás. Já uhladila krém dohladka (nejlépe to jde nahřátým nožem nebo stěrkou) a ozdobila květy. Dort nechte ještě odležet v lednici, všechny chutě se pak krásně propojí.

 

Suroviny: 

Obrázek 6 fe765

Těsto na korpus. Máslo a cukr vyšlehejte do krémova. 

Obrázek 1 79d6b

Nechte hodinu péct a pak nejlépe den vychladnout. Rozdělte těsto na 3 díly. 

Obrázek 3 48174

Polijte javorovým sirupem. 

Obrázek 4 976ac

Pomazejte krémem. 

Obrázek 2 6d827

Nakonec stačí jen jemná vrstva a nechte opět vychladnout. 

Obrázek 5 42dc0

Hezké oslavy a dobrou chuť!

Obrázek 80d98

Recept a fotky připravila Barbora Mosorjáková.
Více o Báře najdete na www.facebook.cz/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24