Ingredience na formu o průměru 18cm:
Korpus
150g celozrnně pšeničné mouky jemně mleté
150g změklého másla
150g třtinového cukru (ideálně jemnějšího)
4 velká vejce
100g mletých vlašských ořechů
2 lžičky kypřícího prášku
Krém
200g sýru Philadelphia pokojové teploty
180g másla pokojové teploty
60g hrnku moučkového cukru
2 lžíce kokosového mléka (té tuhé vrstvy, ne tekuté)
4 lžíce malinové marmelády
6 lžic javorového sirupu
květy nebo ovoce na ozdobu
Postup:
První den si připravte korpusy. Dortovou formu vyložte pečícím papírem, dno i boky formy, nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C, dolní a horní ohřev. Vyšlehejte máslo s cukrem do krémova (3-4min), poté postupně zašlehávejte vejce. V jiné míse si smíchejte mouku s kypřícím práškem a s ořechy. Směs s moukou přisypte do mísy s máslem a dobře promíchejte. Vzniklou směs přelijte do formy a dejte péct na 1 hodinu - při vyndavání zkontrolujte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte chvíli chladnout, pak vyndejte korpus z formy na mřížku a nechte (nejlépe do druhého dne) vychladnout. Jestli se dort při pečení trochu vyboulil, obraťte ho horní stranou dolů, trochu se srovná.
Druhý den korpus rozdělte na 3 díly. Smíchejte všechny suroviny na krém, šlehejte alespoň 5 minut. Vezměte spodní část korpusu a rovnoměrně na ní rozetřete javorový sirup, pak potřete marmeládou a nakonec naneste krém. Přiklopte prostředním dílem, vše zopakujte a přiklopte vrchním dílem. Nahoru naneste už jen tenkou vrstvu krému a také kolem dortu. Dejte na 15-30min chladit do lednice. Pokud máte v krému trochu hrudky - jako já - tak mezi chladnutím dortu ještě šlehejte krém, máslo povolí a hrudky zmizí. Po vyndání z lednice namažte na dort zbylý krém a zdobení už je jen na vás. Já uhladila krém dohladka (nejlépe to jde nahřátým nožem nebo stěrkou) a ozdobila květy. Dort nechte ještě odležet v lednici, všechny chutě se pak krásně propojí.
Suroviny:
Těsto na korpus. Máslo a cukr vyšlehejte do krémova.
Nechte hodinu péct a pak nejlépe den vychladnout. Rozdělte těsto na 3 díly.
Polijte javorovým sirupem.
Pomazejte krémem.
Nakonec stačí jen jemná vrstva a nechte opět vychladnout.
Hezké oslavy a dobrou chuť!
Recept a fotky připravila Barbora Mosorjáková.
Více o Báře najdete na www.facebook.cz/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab