Ingredience pro 4 osoby:
3 menší cibule
1/4 celeru
2 petržele
2 vejce
2 stroužky česnenku
1 l rajčatové omáčky (můžete použít sterilovaná krájená rajčata)
3/4 kg mletého hovězího (já použila hovězí zadní)
2 bobkové listy
2 - 3 špetky tymiánu
2 špetky šalvěje
řepkový nebo olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Nakrájejte 2 cibule, česnek a zeleninu. V litinovém hrnci nebo hlubší pánvi orestujte nejprve cibulku s česnekem. Přidejte bobkový list a tymián, opět asi minutu restujte. Přisypte ostatní zeleninu, lehce posolte a asi 5 minut na středním plameni restujte, aby zelenina povolila. Poté přidejte rajčatovou omáčku, opepřete a nechte dusit dalších 15 minut, aby zelenina úplně změkla. Mezi tím si nakrájejte poslední cibulku a připravte směs z masa, cibule, 2 vajíček a šalvěje. Přiměřeně posolte a dobře promíchejte. Když je zelenina měkká, odstavte z plamene a vyndejte bobkové listy. Směs rozmixujte ponorným mixérem do hladka, pokud by byla moc hustá, ještě ji zřeďte trochou vody. Podle potřeby dosolte. Pak vraťte zpátky na sporák a začněte z masové směsi tvarovat koule, které dávejte rovnou do omáčky. Tu opět přiveďte k varu a vařte dalších 20 minut, aby se maso provařilo. Podávejte s rýží nebo těstovinami. Dobrou chuť.
Suroviny:
Nakrájejte 2 cibule, česnek a zeleninu.
V litinovém hrnci nebo hlubší pánvi orestujte nejprve cibulku s česnekem. A pak i ostatní zeleninu.
Poté přidejte rajčatovou omáčku, opepřete a nechte dusit dalších 15 minut.
Mezi tím si nakrájejte poslední cibulku a připravte směs z masa, cibule, 2 vajíček a šalvěje.
Směs rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
Začněte z masové směsi tvarovat koule, které dávejte rovnou do omáčky.
Podávejte s rýží nebo těstovinami.
Text, foto a recept: Bára Mosorjáková, více o Báře najdete na www.facebook.com/Crea-m nebo na jejím Instagramu @mosorjakovab