Tenhle recept nemám přímo z Maroka, ale z Paříže. S přáteli jsme tam chodili do malého, autentického, marockého bistra, kde vařili ten nejlepší kuskus s kuřecím masem, jaký jsem kdy jedla. Díky koření jako je skořice, kurkuma nebo chilli toto jídlo krásně prohřeje, je hutné, takže zasytí, a je ze samých zdravých surovin. Vegetariáni by místo kuřete mohli použít tofu nebo velké, bílé fazole. Vyzkoušejte tenhle recept a provoňte si kuchyň nádhernou vůní afrického koření.
Ingredience:
800 g vykostěných kuřecích stehen
1 cibule
2 stroužky česneku
4 mrkve
6 lžic olivového oleje
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 - 1 lžička chilli vloček (dle chuti)
1/2 lžičky mletého nového koření
400 g sterilovaných rajčat
1/2 l zeleninového vývaru
350 g cizrny
hladkolistá petržel
Postup:
Kuřecí maso očistěte a odstraňte z něj co možná nejvíc šlach (pokud se vám do této trochu piplavé práce nechce, použijte kuřecí prsa, ale maso ze stehen je mnohem jemnější, takže práce se nakonec vyplatí).
Cibuli a česnek nasekejte najemno, mrkev nakrájejte na kolečka. Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec a vlijte olivový olej. Přidejte cibuli s česnekem a opékejte dosklovata (plotnu nemějte rozpálenou úplně na maximum, aby se cibule nepřipálila).
Pak vsypte všechno koření a asi minutu restujte. Vložte maso a dobře ho osolte. Opečte ze všech stran.
Nakonec přidejte mrkev, nahrubo nakrájená rajčata, rozinky a podlijte vývarem. Opepřete, přiklopte a na mírném plameni duste hodinu a půl. Ke konci vaření přidejte propláchnutou cizrnu. Podávejte s celozrnným kuskusem posypané nasekanou petrželkou.
Suroviny:
Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec a vlijte olivový olej. Přidejte cibuli s česnekem a opékejte dosklovata (plotnu nemějte rozpálenou úplně na maximum, aby se cibule nepřipálila).
Pak vsypte všechno koření a asi minutu restujte. Vložte maso a dobře ho osolte. Opečte ze všech stran.
Nakonec přidejte mrkev, nahrubo nakrájená rajčata, rozinky a podlijte vývarem. Opepřete, přiklopte a na mírném plameni duste hodinu a půl. Ke konci vaření přidejte propláchnutou cizrnu.
Podávejte s celozrnným kuskusem posypané nasekanou petrželkou.
Text i foto připravila Barbora Mosorjáková. Více o Báře najdete na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na Facebooku www.facebook.com/Creamosorbar