ELLE menu: Krůtí stehno s červenou řepou

Bára je nejen úspěšná modelka agentury Elite Models, ale teď i připravuje domácí (a samozřejmě zdravý) catering na focení ELLE. Zatím si nikdo z přítomných nestěžoval. Její "food kariéra" je sice krátká, zkušenosti sbírá hlavně vařením pro manžela a své dva syny. Miluje hlavně bylinky a má ráda sezonní potraviny.
 
Bářina klasická krása nám připomíná hrdinky z románů Jane Austen, ostatně modelku dělá už osmnáct let, a i proto se snaží nejen jíst, ale i vařit zdravě. My v redakci to taky oceňujeme. A jak chutná Bářin recept vám?  
 
(pro 4 osoby)
 
4 krůtí stehna
150g anglické slaniny na plátky
100g másla pokojové teploty
hrst rozmarýnu
hrst šalvěje
4 snítky tymiánu
3 bobkové listy
1 cibule na měsíčky
250g mrkve, oloupané, nakrájené podélně
250g pastináku, oloupaného a nakrájeného podélně
400g červené řepy, oloupané a nakrájené na čtvrtinky
3 lžíce červeného vinného octa
500ml vody
2 lžíce hnědého cukru
sůl, pepř
 
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Krůtí stehna opláchneme a dobře osušíme. Poté velmi pečlivě osolíme (opravdu se toho nebát, sůl se během pečení hodně vstřebá). Pak si připravíme bylinkové máslo. Do misky vložíme normální máslo a přidáme nasekané bylinky (stačí nahrubo). Z tymiánu stáhneme prsty jen lístky. Promícháme. Úzkým delším nožem vytvoříme pod kůží stehen kapsy (stačí z každé strany jedna) a do nich napěchujeme bylinkové máslo. 
 
Do zapékací mísy vložíme zeleninu, osolíme, opepříme, posypeme cukrem a zacákneme octem. Vše důkladně promícháme (ne rukou, červená řepa velmi barví), aby se chutě promísily. Na zeleninu poklademe stehna a překryjeme je plátky slaniny. Nakonec podlijeme vodou a dáme péct do trouby zakryté alobalem na 1 hodinu. Po hodině odkryjeme a dál pečeme 2 hodiny. Občas poléváme, aby maso nevyschlo. 
 
Servírujeme například s polentovou nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!  

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24