Kadeřávek je dobré zařadit do jídelníčku hlavně během podzimu a zimy. A je skvělé, že ho můžete mít stále čerstvý, rovnou ze záhonu. Je to totiž jedna z mála zelenin, která vydrží venku až do -15°C. Má velké množství vitamínu C, vitamínu K a E, beta-karotenu a manganu, působí protizánětlivě a má antioxidační účinky. Obsahuje také omega3 mastné kyseliny, vápník a železo. Zlepšuje imunitní systém, má blahodárné účinky na cévy, chrání proti tvorbě žaludečních vředů a má i protirakovinotvorné účinky. Aby si kadeřávek zachoval co nejvíce blahodárných látek, měl by být konzumován občas i syrový, proto si ho někdy můžete přidat třeba do smoothie.
Ingredience:
větší svazek kadeřávku (dobře omytého)
2 mrkve (nastrouhané nahrubo)
1 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce tahini pasty
šťáva z půlky citrónu
olivový olej
4 lžíce vody
sůl
sezamová semínka
Postup:
Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej (4-5 lžic). Když je olej rozpálený, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte asi 3 minuty, aby cibulka zesklovatěla a začala lehce zlátnout. K cibulce prolisujte česnek, minutku restujte a přidejte mrkev. Další minutu restujte a vložte nahrubo pokrájený kadeřávek (stonky vykrojte, viz obrázek). Chvíli míchejte, dokud listy teplem neovadnou a nezměknou, dosolte, na chvíli přiklopte. Poduste tak 5 minut. Než se dodělá, umíchejte si v misce tahini pastu s citrónovou štávou, olivovým olejem (2 lžíce), solí a trochou vodou. Vodu přidávejte postupně, abyste dosáhli požadované hustoty. Na talíř dejte kadeřávek, zalijte tahini omáčkou a posypejte sezamem.
Suroviny:
Kadeřávek nakrájejte nahrubo a stonky vyndejte.
Kadeřávek a mrkev přiklopte a nechte dusit.
Text, foto a příprava: Barbora Mosorjáková, více o Báře na www.facebook.com/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab