Ingredience pro 2 osoby:
250 g mraženého hrášku
10 g másla
1 stroužek česneku (prolisovaný)
hrst mátových lístků
1 střední červená řepa
šťáva z citrónu
3 lžíce tofunézy
2 vajíčka
chia semínka na ozdobu
klíčky nebo bylinky na ozdobu (nemusí být)
Postup:
V rendlíku uvařte červenou řepu - vcelku a neoloupanou - do změknutí. Mně to trvalo asi 45 minut. Nechte řepu vychladnout a mezitím udělejte pyré z hrášku. Mražený hrášek dejte do osolené vařící vody a vařte 5 minut. Dejte do nádobky mixéru. V rendlíku na másle nechte rozvonět česnek (pozor, aby se nepřipálil) a přilijte do nádobky s hráškem. Nechte lehce vychladnout, přidejte lístky máty a rozmixujte. Vajíčka uvařte naměkko (dejte je do studené vody, přivěďte k varu a potom stáhněte z ohně, nechte ještě 2 minut v horké vodě stát). Oloupejte vychladlou řepu, nastrouhejte najemno a v misce jí smíchejte s tofunézou a citrónovou štávou (s tou opatrně, tofunéza je také kyselá). Dosolte dle chuti. Na talíř dejte nejprve hráškové pyré, potom řepu a nakonec vajíčko. Posypte chia semínky a klíčky.
Suroviny:
Hrášek dejte do osolené vařící vody a vařte 5 minut.
Text, recept a foto: Barbora Mosorjaková více na www.facebook.com/Crea-m a na Instagramu @mosorjabovab