Ingredience:
hovězí nízká roštěná
2 kostky másla
rozmarýn
tymián
hladkolistá petržel
olivový olej
hrubozrnná sůl
pepř
Postup:
Maso na steaky je nejlepší z hovězí svíčkové či více prorostlé roštěné. Chybu neuděláte, pokud si necháte doporučit ten nejlepší kus přímo od řezníka. Základní pravidlo: z masa neodkrajujte žádné tučné části, dávají mu chuť. Také ho neomívejte! Zbytečně by do sebe nasálo vodu a při pečení prskalo a nedopékalo se. Dalším důležitým bodem je, že v momentě, kdy ho dáváte na pánev, mělo by maso mít pokojovou teplotu. Před přípravou tedy vyndejte maso z lednice, klidně půl až dvě hodiny předem. Dopředu maso nesolte ani nijak nenakládejte, u správného steaku nejvíc oceníte právě chuť samotného masa. Doba pečení na pánvi se pohybuje od 2 do 5 minut z každé strany. U přípravy rare jsou to 2 minuty, u medium rare 2,5 - 3 minuty, medium well 4 minuty a u well done přípravy 5 minut.
Nejprve maso pokojové teploty pomažte v dlani olivovým olejem. Pěkně do něj olej vmasírujte. Pánev hodně rozpalte. Že je dobře rozpálená poznáte, že se z ní kouří. Dejte maso do pánve a stopujte čas - v mém případě 3 minuty. Nijak s masem nehýbejte. Pak otočte na druhou stranu a opět stopujte. Po uplynutí doby opět otočte a dejte pánev na vedlejší studenou plotničku. Maso důkladně osolte, opepřete, dejte na něj kostku másla a bylinky a přiklopte pokličkou nebo pánví. Maso můžete dát také do trouby vyhřáté na 200°C. Počkejte zhruba 4 minuty, pak maso vyndejte na talířek a nechte odpočívat 10 minut. Mezi tím si v pánvi dodělejte omáčku. Zbylý výpek s bylinkami opět zahřejte tak, aby začal bublat. Pak přideje druhou kostku másla, zvedněte pánev do vzduchu a krouživým pohybem máslo nechte rozpustit. Už nevracejte na oheň. Při podávání polijte maso omáčkou. Maso lze podávat v celku nebo nakrájet na plátky, například s pečenými bramborami.
Podívejte se na recept krok za krokem.
Připravte si jednotlivé suroviny.
Maso pomažte v dlani olivovým olejem.
Dejte maso do pánve a stopujte čas, v mém případě 3 minuty.
Pak otočte na druhou stranu a opět stopujte.
Dejte pánev na vedlejší studenou plotničku.
Osolte, opepřete, dejte na maso kostku másla a bylinky a přiklopte pokličkou nebo pánví.
Přidejte kostku másla nakrájenou na menší kusy, zvedněte pánev do vzduchu a krouživým pohybem nechte rozpustit máslo. Už nevracejte na oheň.
Voilá!
Steak můžete nakrájet a servírovat s brambrorem.
Text, foto a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře na www.facebook.com/Crea-m nebo na Instagramu @mosorjakovab