Elle menu: Gazpacho s krevetou

Gazpacho je hotové za pár minut a oceníte ho hlavně během horkých dní. A bonus pro příznivce zdravé stravy: je plné vitamínů, betakarotenů a vlákniny. Tuhle nevařenou polévku určitě všichni známe, tak se jí pojďme naučit.

Základní surovinou jsou čerstvá rajčata, kterých je teď všude hodně. Gazpacho můžeme jíst jen tak samotně, nebo doplňené krevetou, tuňákem anebo v kombinaci s masem. Podle chuti můžeme přidávat různé bylinky, např. bazalku nebo koriandr. Okořeněnou směs oceníme i na každé letní party v kombinaci s nachos. 

Ingredience pro 4 osoby:

2 kg rajčat
1 okurka
1 paprika
kousek zázvoru
1/2 - 1 chilli paprička (dle chuti)
1/2 lž medu
sůl a pepř a jedna tygří kreveta

Postup:

Rajčata rozpulte a vykrojte konec stopky, poté je rozčtvrťte. Okurku oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Papriku též nakrájejte na větší kusy. Očistěte kousek zázvoru (mně to jde nejlépe čajovou lžičkou) a chilli papričku rozpulte a vyškrábněte semínka. Všechno vložíme do mixéru, přidáme med a důkladně rozmixujeme. Polovinu polévky přeceďte, aby směs byla řidší. Osolte a dejte do lednice vychladit (alespoň 30 min). Při podávání opepřete.

Suroviny

Obrázek 3 88c21

Zeleninu nakrájíme na větší kusy.

Obrázek 2 b05e0

Nakrájenou zeleninu se lžičkou zázvoru a medu rozmixujeme v mixéru a polovinu směsi přecedíme.

Obrázek 1 40607

Recept připravila a uvařila Barbora Mosarjáková, více na www.facebook.com/Crea-m

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24