ELLE menu: Fenyklové rizoto

Ingredience:

2 fenyklové bulvy
1 větší šalotka (nebo pár malých)
20 g másla (3 lžíce)
1 lžíce olivového oleje (nemusí být)
2 dcl bílého suchého vína
1a půl hrnku rýže Nerano (může být i Arborio)
2 hrnky kuřecího vývaru
1 hrnek smetany na vaření
hrst nastrouhaného Parmeggiano reggiano
sůl a pepř
(pár kapek citrónové šťávy, tymián)

pečený fenykl na ozdobu (nemusí být)

1 fenykl rozkrojený na 2 - 3 podélné části
olivový olej
javorový sirup nebo med

Postup:

Šalotku nakrájejte najemno, fenykl pokrájejte na kousky (cca 2 cm). Rozpalte hlubší pánev, na másle s trochou oleje nechte zpěnit šalotku, přidejte fenykl, promíchejte a zaklopte. Na menším plameni nechte 10-15 minut dusit do změknutí. Přidejte dobře propláchnutou rýži a zalijte ji bílým vínem. Přidejte teplotu a nechte ho téměř vypařit. Poté přilijte vývar, nechte opět odpařit, dokud nebude nad rýží jen malinko tekutiny, pak ztlumte teplotu (na stupeň 3) a přiklopené duste 20 minut do změknutí (al dente). Podle potřeby lehce dolijte vodou. Nakonec zjemněte smetanou a vsypte parmazán. Vše důkladně promíchejte, opepřete a podle potřeby dosolte, můžete kápnout trochu citrónové šťávy. Servírujte posypané parmezánem nebo s pečeným fenyklem.

Pečený fenykl:

Na začátku vaření dejte fenykl do pekáčku, zakapejte olivovým olejem a javorovým sirupem. Nechte ho péct pod grilem na 180 °C po celou dobu vaření rizota.

Suroviny:

Obrázek 4 ceeb0

Rozpalte hlubší pánev, na másle s trochou oleje nechte zpěnit šalotku.

Obrázek 82239

Na menším plameni nechte 10 - 15minut dusit do změknutí.

Obrázek 5 6e954

Přidejte dobře propláchnutou rýži.

Obrázek 2 e68fc

 Zalijte bílým vínem.

Obrázek 1 a8926

  Nakonec zjemněte smetanou a vsypte parmazán.

Obrázek 3 64431

 

Recept  a foto: Barbora Mosorjáková, více info na www.facebook.com/Crea-m a na Instagramu @mosorjakovab

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24