Ingredience:
2 fenyklové bulvy
1 větší šalotka (nebo pár malých)
20 g másla (3 lžíce)
1 lžíce olivového oleje (nemusí být)
2 dcl bílého suchého vína
1a půl hrnku rýže Nerano (může být i Arborio)
2 hrnky kuřecího vývaru
1 hrnek smetany na vaření
hrst nastrouhaného Parmeggiano reggiano
sůl a pepř
(pár kapek citrónové šťávy, tymián)
pečený fenykl na ozdobu (nemusí být)
1 fenykl rozkrojený na 2 - 3 podélné části
olivový olej
javorový sirup nebo med
Postup:
Šalotku nakrájejte najemno, fenykl pokrájejte na kousky (cca 2 cm). Rozpalte hlubší pánev, na másle s trochou oleje nechte zpěnit šalotku, přidejte fenykl, promíchejte a zaklopte. Na menším plameni nechte 10-15 minut dusit do změknutí. Přidejte dobře propláchnutou rýži a zalijte ji bílým vínem. Přidejte teplotu a nechte ho téměř vypařit. Poté přilijte vývar, nechte opět odpařit, dokud nebude nad rýží jen malinko tekutiny, pak ztlumte teplotu (na stupeň 3) a přiklopené duste 20 minut do změknutí (al dente). Podle potřeby lehce dolijte vodou. Nakonec zjemněte smetanou a vsypte parmazán. Vše důkladně promíchejte, opepřete a podle potřeby dosolte, můžete kápnout trochu citrónové šťávy. Servírujte posypané parmezánem nebo s pečeným fenyklem.
Pečený fenykl:
Na začátku vaření dejte fenykl do pekáčku, zakapejte olivovým olejem a javorovým sirupem. Nechte ho péct pod grilem na 180 °C po celou dobu vaření rizota.
Suroviny:
Rozpalte hlubší pánev, na másle s trochou oleje nechte zpěnit šalotku.
Na menším plameni nechte 10 - 15minut dusit do změknutí.
Přidejte dobře propláchnutou rýži.
Zalijte bílým vínem.
Nakonec zjemněte smetanou a vsypte parmazán.
Recept a foto: Barbora Mosorjáková, více info na www.facebook.com/Crea-m a na Instagramu @mosorjakovab