ELLE Menu: Domácí rustic pizza

Ingredience na 2 pizzy (průměr 30 cm):

Těsto:
260 g hladké mouky (já použila pšeničnou celozrnnou)
1 lžička sušeného droždí
1/4 lžičky cukru
180 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli

Omáčka:
1 kg rajčat
1 cibule nebo šalotka
3 stroužky česneku
hrst bazalkových lístků
sůl

Na pizzu:
200 g buvolí mozzarelly (na 1 pizzu)
bazalkové listy na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravte těsto. V nádobce smíchejte sušené droždí s vodou a cukrem, nechte 10 minut odstát. V míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Pak udělejte v mouce důlek a nalijte do něj vodu s droždím. Přidejte olej a míchejte, dokud se směs nespojí. Pak těsto vypracovávejte ještě dalších 5 minut (ideálně na pomoučněném vále). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

Nakrájejte si cibulku a česnek najemno, rajčata nahrubo. V pánvi nejprve osmahněte dosklovata cibulku s česnekem, pak přidejte rajčata a bazalku, posolte a nechte zaklopené 20 minut dusit.

Rozehřejte troubu na horkovzduch + gril na 250°C. Rajčata přeceďte přes síto do misky. Velký plech lehce vytřete olejem (já používám metličku na roztírání vajíček), lehce pomoučněte a pomoučněnýma rukama roztahujte polovinu těsta do velké tenké placky. Nemusí být pravidelná a ani malé dirky nevadí. Okraje nechte lehce vyšší a pak naneste trochu omáčky. Stačí jen málo, aby byla potřená, protože mozzarella také pustí vodu, tak aby omáčka nevytékala ven. Následně poklaďte plátky mozzarelly a vložte do trouby max.na 10 minut (radši nikam nechoďte a jen koukejte dovnitř, jak se peče). Po vyndání ještě ozdobte lístky bazalky. Dobrou chuť.

Suroviny:

Obrázek 4 ecae8

Sušené droždí s vodou a cukrem, nechte 10 minut odstát.

Obrázek 2 0f39b

Nechte 45 minut kynout.

Obrázek 1 0f354

Nakrájejte si cibulku a česnek najemno, rajčata nahrubo.

Obrázek 5 6ab27

Okraje nechte lehce vyšší a pak naneste trochu omáčky.

Obrázek 6 e684c

 

Foto a připravila: Barbora Mosorjáková, více na www.facebook.com/Crea-m  nebo na instagramu @mosorjakovab

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24