Ingredience na 2 pizzy (průměr 30 cm):
Těsto:
260 g hladké mouky (já použila pšeničnou celozrnnou)
1 lžička sušeného droždí
1/4 lžičky cukru
180 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli
Omáčka:
1 kg rajčat
1 cibule nebo šalotka
3 stroužky česneku
hrst bazalkových lístků
sůl
Na pizzu:
200 g buvolí mozzarelly (na 1 pizzu)
bazalkové listy na ozdobu
Postup:
Nejprve si připravte těsto. V nádobce smíchejte sušené droždí s vodou a cukrem, nechte 10 minut odstát. V míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Pak udělejte v mouce důlek a nalijte do něj vodu s droždím. Přidejte olej a míchejte, dokud se směs nespojí. Pak těsto vypracovávejte ještě dalších 5 minut (ideálně na pomoučněném vále). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
Nakrájejte si cibulku a česnek najemno, rajčata nahrubo. V pánvi nejprve osmahněte dosklovata cibulku s česnekem, pak přidejte rajčata a bazalku, posolte a nechte zaklopené 20 minut dusit.
Rozehřejte troubu na horkovzduch + gril na 250°C. Rajčata přeceďte přes síto do misky. Velký plech lehce vytřete olejem (já používám metličku na roztírání vajíček), lehce pomoučněte a pomoučněnýma rukama roztahujte polovinu těsta do velké tenké placky. Nemusí být pravidelná a ani malé dirky nevadí. Okraje nechte lehce vyšší a pak naneste trochu omáčky. Stačí jen málo, aby byla potřená, protože mozzarella také pustí vodu, tak aby omáčka nevytékala ven. Následně poklaďte plátky mozzarelly a vložte do trouby max.na 10 minut (radši nikam nechoďte a jen koukejte dovnitř, jak se peče). Po vyndání ještě ozdobte lístky bazalky. Dobrou chuť.
Suroviny:
Sušené droždí s vodou a cukrem, nechte 10 minut odstát.
Nechte 45 minut kynout.
Nakrájejte si cibulku a česnek najemno, rajčata nahrubo.
Okraje nechte lehce vyšší a pak naneste trochu omáčky.
Foto a připravila: Barbora Mosorjáková, více na www.facebook.com/Crea-m nebo na instagramu @mosorjakovab