ELLE menu: Chřestová polévka

Ingredience:

1 kg bílého chřestu
1 větší šalotka
50 g másla
150 ml smetany na vaření (může být sojová)
100 g parmezánového sýru
šťáva z 1 citrónu
hladkolistá petrželka na ozdobu
sůl a pepř

Postup:

Nejprve si připravte chřest. Odřízněte konce, cca 2 cm kousky, jsou většinou dřevnaté. Jestli nemáte zcela čerstvý chřest, oloupejte ho škrabkou. Pak chřest nakrájejte na menší kusy. Šalotku nakrájejte najemno. Rozpalte hrnec a pak do něj přidejte máslo (můžete dát nejdřív lžíci rostlinného oleje, pak se máslo určitě nepřipálí) a přisypte šalotku. Opékejte asi 5 minut a přidejte chřest. Lehce posolte a opět opékejte kolem 5 minut. Pak zalijte 1,5 litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Stáhněte z ohně a po chvilce chladnutí rozmixujte mixérem nebo v blendru. Jestli jste použila mixér, doporučuji polévku prolít přes síto, aby se odstranila všechna chřestová vlákna. Poté vrátíme zpátky na sporák, přilijeme smetanu a přidáme nastrouhaný sýr (stačí nahrubo). Prohřejeme, aby se vše prolnulo a dle chuti dosolíme a opepříme. Nakonec vlijeme citrónovou šťávu, opět podle vlastní chuti. Potom už by se ale polévka neměla vařit, aby se smetana s citrónem nesrazila. Ozdobíme petrželkou a můžeme ještě pokapat trochou olivového oleje.

Suroviny

DSC04717 a34b3

Chřest nakrájíme a vaříme a mícháme.

DSC04719 2d6af

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24