Čekanka je dobrá pro činnost jater, žlučníku a střev, obsahuje vitamín C a B. Ideální zelenina, pokud si potřebujeme spravit zažívání. V kombinaci s červenou řepou jsou navíc detoxikační superbombou.
Ingredience pro 2 osoby:
2 čekanky
1 hrnek předvařené čočky (já použila černou čočku Beluga)
2 předvařené červené řepy
2 hrsti rukoly (můžete použít i jiné salátové listy)
5 větších ředkviček
hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných
4 lžíce kozího žervé
hladkolistá petržel
na dresing:
150 ml olivového oleje
4 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce javorového sirupu
šťáva z půlky citrónu (může být i víc, dle chuti)
hrst kopru
sůl a pepř
Postup:
Čekanku i ředkvičky nakrájejte na půlkolečka, řepu na malé kostičky. Smíchejte v salátové míse spolu s čočkou, rukolou, nasekanými ořechy i petrželí. Kopr lehce nasekejte a v misce připravte dresing smícháním všech ingrediencí. Zalijte jím salát a před podáváním ještě dozdobte kozím žervé. Můžete přidat různá další semínka, která máte ráda, podle vašeho výběru.
Suroviny:
Čekanku, řepu a ředkvičky nakrájejte a smíchejte s čočkou, rukolou, ořechy, petrželí.
Suroviny na dresing smíchejte v misce a nalijte na salát.
Text, foto a příprava Barbora Mosorjáková, více o Bářiných receptech najdete na www.facebook.com/Crea-m nebo na jejím Instagramu @mosorjakovab