Bářin tip: Udělejte si granoly víc, aby vám vydržela na celý týden Je to i dobrý dárek pro ty, kteří žijí zdravě.
400 g - 3 a půl hrnku ovesných vloček (lze použít i drcené)
3/4 hrnku slunečnicových semínek
1 hrnek sušených brusinek
1/2 hrnku dýňových semínek
1 hrnek lískových jader (nahrubo nasekaných)
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
1 lžička sušeného zázvoru
3/4 hrnku agávového sirupu
1/2 hrnku rozteklého kokosového oleje
Jestli chcete, aby se vám granola lepila, přidejte asi 1/2 hrnku celozrnné mouky. A jestli máte doma vanilkové aroma, můžete pro vůní také lžičku přidat.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jestli nemáte rozteklý kokosový olej, dejte ho na mírný plamen do kastrůlku rozpustit. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. Poté přilijte sirup a olej. Promíchejte a vsypte na pekáč do asi 2 cm vrstvy. Jestli vám trochu zbude, můžete si vzít ještě jeden pekáček a péct oba najednou. Vložte pekáč do trouby a nastavte si minutku na 15 minut. Po 15 minutách směs promíchejte a pečte dalších 15 minut. Opět promíchejte, a pokud se vám zdá granola hotová, vyndejte a nechte vychladnout. Měla by být lehce zlatavá. Po vychladnutí přendejte do prodyšné nádoby nebo do sklenice, kterou ale mějte v lednici.
Ingredience
Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. Poté přilijte sirup a olej promíchejte.
Vše vsypte na pekáč do asi 2 cm vrstvy. Vložte pekáč do trouby a nastavte si minutku na 15 minut. Po 15 minutách směs promíchejte a pečte dalších 15 minut. Opět promíchejte, a pokud se vám zdá granola hotová, vyndejte a nechte vychladnout.
Voilá! Hotová granola by měla být lehce zlatavá. Po vychladnutí ji dejte do prodyšné nádoby nebo do sklenice a skladujte v lednici.
Text a foto: Barbora Mosorjáková. Více o Báře se dozvíte na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na jejím Facebooku www.facebook.com/Creamosorbar