Máme pro vás zdravé zeleninové jídlo plné chuti, které se hodí na večeři i do krabičky do práce. Hotové je za necelou půlhodinku.
Budete potřebovat:
100 g jasmínové rýže
2 listy limetky (prodává například Marks & Spencer nebo indické obchůdky)
500 ml vařící vody
2 lžíce oleje
100 g makadamových ořechů
1 červenou cibuli, nakrájenou na měsíčky
1 a ½ lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
1 stroužek česneku, utřený
kilovou dýni, oloupanou, s odstraněnými semínky a nakrájenou na 2cm kostičky
100 g baby špenátu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce medu
Rýži, limetkové listy a vodu dejte do hrnce, přiklopte pokličkou a dejte vařit. Když voda začne vřít, stáhněte plamen a nechte rýži zlehka vařit asi 12 minut (nebo podle návodu na obalu). Přikrytou dejte stranou asi na 5 minut a nakonec ji nakypřete vidličkou. Mezitím rozehřejte ve woku na středním plameni polovinu oleje. Přihoďte makadamové ořechy a opékejte je asi 3 minuty dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
Do woku dejte cibuli a smažte ji asi minutu. Přidejte zázvor, česnek a ještě minutu smažte. Vše přendejte do misky.
Ve woku rozehřejte zbývající olej na vysokou teplotu. Vhoďte do něj dýni a smažte asi 7 minut, dokud nezměkne. Přidejte cibulovou směs, špenát, sójovou a ústřicovou omáčku a med. Smažte za stálého míchání minutu až dvě. Rýži rozdělte do misek, přidejte dýňovou směs a posypte oříšky.
Jiný tip na vegetariánskou pochoutkou? Co třeba pórek zapečený se sýrem a kapustou.