Bílý sýr na tři způsoby
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
Bez vaření
Připravte si zavařeninu. Omyjte fíky a nakrájejte je na malé kousky. Dejte vařit sirup s badyánem. Přidejte ovoce a vařte 20 až 30 minut.
Smíchejte v hrnci bylinky, přidejte olivový olej a nechte 15 minut macerovat.
Nakrájejte sýr na kousky. Rozdělte ho na tři talířky. Na prvním sýr posypte kari a pokapejte medem. Na druhém sýr zalejte zavařeninou. Na třetí přidejte bylinky a trochu soli.
Tyto tři kombinace si můžete vychutnat buď samotné, nebo s celozrnným chlebem opečeným v toustovači.
Vejce ve skle
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
Potřebujete:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáče nebo kastrolu vlijte horkou vodu a vložte do trouby. Smetanu, šlehačku a sůl promíchejte a směs rozdělte do čtyř zapékacích misek. Navrch vyklepněte vejce. Zapékací misky postavte do nádoby s horkou vodou v troubě (voda by měla dosahovat do poloviny misek) a nechte je v troubě 5 minut zapékat, až bílek a smetanový krém ztuhnou. Podávejte s křehkými celerovými stonky.
Krém z hlávkového salátu
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Potřebujete:
Očistěte salát a rozdělte ho na šestiny. Důkladně opláchněte a osušte.
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte salát a nechte ho zlehka osmahnout. Přidejte cukr, kari a sůl a na mírném ohni duste 10 minut.
Vložte uvařený salát a šťávu, kterou pustil, do mixéru. Rozmixujte do jemna, přidávejte kokosovou šlehačku.
Je-li třeba, přeceďte. Ihned podávejte ve skleničkách.
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
Bez vaření
- 300 g měkkého bílého sýra (např. Lučina, Kiri), nejlépe s nižším obsahem tuku
- 200 g čerstvých fíků
- 4 lžičky medu
- 1 lžíce nasekané petržele
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 1 lžíce nasekaného estragonu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sirupu z cukrové třtiny (k dostání v biopotravinách)
- 1 badyán (k dostání v prodejnách s kořením)
- 1 lžička kari
Připravte si zavařeninu. Omyjte fíky a nakrájejte je na malé kousky. Dejte vařit sirup s badyánem. Přidejte ovoce a vařte 20 až 30 minut.
Smíchejte v hrnci bylinky, přidejte olivový olej a nechte 15 minut macerovat.
Nakrájejte sýr na kousky. Rozdělte ho na tři talířky. Na prvním sýr posypte kari a pokapejte medem. Na druhém sýr zalejte zavařeninou. Na třetí přidejte bylinky a trochu soli.
Tyto tři kombinace si můžete vychutnat buď samotné, nebo s celozrnným chlebem opečeným v toustovači.
Vejce ve skle
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
Potřebujete:
- 4 čerstvá vejce
- 4 lžíce nízkotučné šlehačky
- 1 lžíce husté smetany
- 4 stonky celeru
- 1/2 lžičky soli
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáče nebo kastrolu vlijte horkou vodu a vložte do trouby. Smetanu, šlehačku a sůl promíchejte a směs rozdělte do čtyř zapékacích misek. Navrch vyklepněte vejce. Zapékací misky postavte do nádoby s horkou vodou v troubě (voda by měla dosahovat do poloviny misek) a nechte je v troubě 5 minut zapékat, až bílek a smetanový krém ztuhnou. Podávejte s křehkými celerovými stonky.
Krém z hlávkového salátu
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Potřebujete:
- 1 hlávkový salát
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sladké kokosové šlehačky (coconut cream seženete v síti supermarketů v koutcích exotických surovin)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky kari pasty
Očistěte salát a rozdělte ho na šestiny. Důkladně opláchněte a osušte.
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte salát a nechte ho zlehka osmahnout. Přidejte cukr, kari a sůl a na mírném ohni duste 10 minut.
Vložte uvařený salát a šťávu, kterou pustil, do mixéru. Rozmixujte do jemna, přidávejte kokosovou šlehačku.
Je-li třeba, přeceďte. Ihned podávejte ve skleničkách.