ZELENÝ SALÁT
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 4 minuty
Ve dvou hrncích přiveďte k varu osolenou vodu. Jarní cibulku jemně nasekejte. Vyloupané fazolky povařte minutu v prvním hrnci, hrášek a fazolky v luscích 4 minuty v druhém hrnci. Sceďte a ihned propláchněte hodně studenou vodou, abyste zachovali svěží zelenou barvu. Olej prošlehejte se sójovou omáčkou. V míse opatrně promíchejte fazolky, hrášek a cibulku, zakápněte ochuceným olejem. Lehce poprašte pepřem a podávejte.
TEPLÝSALÁT Z DARŮ MOŘE NA MÁTĚ
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
Mořské plody nechte okapat z nálevu, případně je na cedníku propláchněte. Překrájejte je na co nejjemnější kousky a kroužky. Mátu propláchněte, vytřepejte z ní vodu a jemně ji nasekejte. Několik celých lístků si ponechte na ozdobu. Nasekanou mátu smíchejte s olivovým olejem a rozmačkanými stroužky česneku. Rozehřejte nepřilnavou pánev a nasucho na ní asi 2 minuty opékejte kousky darů moře. Přilijte olej s mátou a česnekem, zvyšte plamen a za stálého promíchávání asi 3 minuty povařte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.
LEHKÝ KRÉM SE ZELENÝM ČAJEM
Pro 4 osoby
Příprava: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vložte do ní kastrol nebo pekáč s horkou vodou.
Přiveďte mléko k varu. Mezitím rozmíchejte vejce, žloutek, cukr a zelený čaj.
Vlijte do směsi horké mléko, promíchejte a rozdělte do 4 zapékacích misek. Ty postavte do nádoby s horkou vodou v troubě – tekutina by měla dosahovat do poloviny výšky misek. Ve vodní lázni v troubě krém vařte asi 20 minut, až ztuhne (měl by mít konzistenci asi jako pudink). Vyjměte z trouby, nechte vychladnout, překryjte fólií na potraviny a dejte do chladničky. Krém je obzvlášť dobrý zchlazený.
PARMSKÁ ŠUNKA S ČERSTVÝM SÝREM
Pro 2 osoby
Příprava: 5 minut
Bez vaření
Sýr rozetřete vidličkou s trochou pepře. Pomocí lžičky jej naneste do středu plátků šunky, zformujte váleček a pevně zabalte. Zakápněte olejem, poprašte trochou pepře a ozdobte lístkem bazalky. Před podáváním uchovávejte v chladu.
JARNÍ ZÁVITKY
Pro 2 osoby
Příprava: 20 minut
Bez vaření
Na sladkokyselou omáčku:
Rýžové placky vložte mezi dvě navlhčené utěrky, aby zvláčněly (můžete je také krátce namočit do teplé vody a pak opatrně osušit). Krevety vyloupněte z krunýřků a podélně rozkrojte. Mango oloupejte a nakrájejte na delší tenké plátky. Okurku a cuketu rozkrájejte na tenké špalíčky. Mrkev oškrábejte a pomocí stejné škrabky ji po délce naloupejte na tenké plátky. Ředkvičky také tence nakrájejte. Opatrně vybalte zvláčnělé placky a položte je na plochý talíř. Na placku rozdělte všechny připravené suroviny, opatrně, ale pevně ji zabalte a pevně také zahrňte spodní konec, aby náplň nevypadávala. Hotový závitek dejte do misky a přetáhněte ji fólií na potraviny. Pokud nebudete závitky hned jíst, uchovejte je pod fólií v chladničce. Suroviny na omáčku prošlehejte
v misce. Před podáváním můžete závitek přepůlit.
ŠPÍZY Z LETNÍHO OVOCE S PYRÉ Z ČERSTVÉHO OVOCE
Pro 2 osoby
Příprava: 10 minut
Bez vaření
Omyjte ovoce. Meloun zbavte slupky a nakrájejte na kousky.
Nektarinku nakrájejte na čtvrtky. Pokud jsou jahody velké, překrájejte je na půlky.
Rozmixujte 100 g jahod a 100 g malin. Pokud vám to postava dovoluje, můžete lehce osladit cukrem. Dejte chladit.
Napíchejte ovoce na připravené dřevěné špejle (vždy na dvě).
Podávejte s pyré z jahod a malin, ve kterém si ovoce budete namáčet.
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 4 minuty
- 500 g hrášku
- 600 g vyloupaných zelených fazolek
- 300 g zelených fazolových lusků
- 1 jarní cibule
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- trochu pepře, nejlépe čerstvě mletého, na dochucení
Ve dvou hrncích přiveďte k varu osolenou vodu. Jarní cibulku jemně nasekejte. Vyloupané fazolky povařte minutu v prvním hrnci, hrášek a fazolky v luscích 4 minuty v druhém hrnci. Sceďte a ihned propláchněte hodně studenou vodou, abyste zachovali svěží zelenou barvu. Olej prošlehejte se sójovou omáčkou. V míse opatrně promíchejte fazolky, hrášek a cibulku, zakápněte ochuceným olejem. Lehce poprašte pepřem a podávejte.
TEPLÝSALÁT Z DARŮ MOŘE NA MÁTĚ
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
- 800 g balení salátu
- z mořských plodů
- 1/2 svazku čerstvé máty
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř na dochucení
Mořské plody nechte okapat z nálevu, případně je na cedníku propláchněte. Překrájejte je na co nejjemnější kousky a kroužky. Mátu propláchněte, vytřepejte z ní vodu a jemně ji nasekejte. Několik celých lístků si ponechte na ozdobu. Nasekanou mátu smíchejte s olivovým olejem a rozmačkanými stroužky česneku. Rozehřejte nepřilnavou pánev a nasucho na ní asi 2 minuty opékejte kousky darů moře. Přilijte olej s mátou a česnekem, zvyšte plamen a za stálého promíchávání asi 3 minuty povařte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.
LEHKÝ KRÉM SE ZELENÝM ČAJEM
Pro 4 osoby
Příprava: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
- 40 cl nízkotučného mléka
- 2 vejce a 1 žloutek
- 2 lžíce cukru, nejlépe třtinového, nebo umělého sladidla
- 2 lžičky čaje Matcha (japonský čaj v prášku, k dostání v čajovnách či např. prodejnách Oxalis)
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vložte do ní kastrol nebo pekáč s horkou vodou.
Přiveďte mléko k varu. Mezitím rozmíchejte vejce, žloutek, cukr a zelený čaj.
Vlijte do směsi horké mléko, promíchejte a rozdělte do 4 zapékacích misek. Ty postavte do nádoby s horkou vodou v troubě – tekutina by měla dosahovat do poloviny výšky misek. Ve vodní lázni v troubě krém vařte asi 20 minut, až ztuhne (měl by mít konzistenci asi jako pudink). Vyjměte z trouby, nechte vychladnout, překryjte fólií na potraviny a dejte do chladničky. Krém je obzvlášť dobrý zchlazený.
PARMSKÁ ŠUNKA S ČERSTVÝM SÝREM
Pro 2 osoby
Příprava: 5 minut
Bez vaření
- 250–300 g čerstvého sýra, např. Président
- 6 plátků parmské (sušené) šunky
- 6 lístků bazalky
- 1 lžička olivového oleje
- trochu pepře z mlýnku
Sýr rozetřete vidličkou s trochou pepře. Pomocí lžičky jej naneste do středu plátků šunky, zformujte váleček a pevně zabalte. Zakápněte olejem, poprašte trochou pepře a ozdobte lístkem bazalky. Před podáváním uchovávejte v chladu.
JARNÍ ZÁVITKY
Pro 2 osoby
Příprava: 20 minut
Bez vaření
- 2 rýžové placky
- 8 vařených krevet
- 1/2 malého manga
- 1/2 okurky
- 1 malou, pevnou cuketu
- 50 g čerstvých klíčků (sójových nebo z fazolek mungo, i směs)
- 4 ředkvičky
- 1/2 karotky
Na sladkokyselou omáčku:
- 1 lžíci tabasca
- 1 lžíci balzamikového octa
- 2 lžíce medu
Rýžové placky vložte mezi dvě navlhčené utěrky, aby zvláčněly (můžete je také krátce namočit do teplé vody a pak opatrně osušit). Krevety vyloupněte z krunýřků a podélně rozkrojte. Mango oloupejte a nakrájejte na delší tenké plátky. Okurku a cuketu rozkrájejte na tenké špalíčky. Mrkev oškrábejte a pomocí stejné škrabky ji po délce naloupejte na tenké plátky. Ředkvičky také tence nakrájejte. Opatrně vybalte zvláčnělé placky a položte je na plochý talíř. Na placku rozdělte všechny připravené suroviny, opatrně, ale pevně ji zabalte a pevně také zahrňte spodní konec, aby náplň nevypadávala. Hotový závitek dejte do misky a přetáhněte ji fólií na potraviny. Pokud nebudete závitky hned jíst, uchovejte je pod fólií v chladničce. Suroviny na omáčku prošlehejte
v misce. Před podáváním můžete závitek přepůlit.
ŠPÍZY Z LETNÍHO OVOCE S PYRÉ Z ČERSTVÉHO OVOCE
Pro 2 osoby
Příprava: 10 minut
Bez vaření
- 1 nektarinka
- 200 g jahod
- 1/4 melounu
- 150 g malin
- šťáva z 1/2 citronu
Omyjte ovoce. Meloun zbavte slupky a nakrájejte na kousky.
Nektarinku nakrájejte na čtvrtky. Pokud jsou jahody velké, překrájejte je na půlky.
Rozmixujte 100 g jahod a 100 g malin. Pokud vám to postava dovoluje, můžete lehce osladit cukrem. Dejte chladit.
Napíchejte ovoce na připravené dřevěné špejle (vždy na dvě).
Podávejte s pyré z jahod a malin, ve kterém si ovoce budete namáčet.