Candát zlehka opečený na rozmarýnu se skvěle doplňuje s celerovým pyré jemně ovoněným pomerančovou kůrou. Kila jsou dole.
Ingredience:
4 filety z candáta à 150 g
50 ml panenského olivového oleje
1 snítka rozmarýnu
100 ml suchého bílého vína
100 ml rybího nebo jemného domácího zeleninového vývaru
2 lžičky hladké mouky + další na obalení
30 g másla
Na pyré
800 g bulvového celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
500 ml mléka
2 lžíce panenského olivového oleje + další na ozdobení
kůra z poloviny biopomeranče
Příprava jídla
1) Celer dejte do hrnce, zalijte mlékem a na velmi slabém plameni vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vstřebá a celer se bude rozpadat. (Vařte opravdu mírně, aby mléko neztmavlo.) Osolte, opepřete, přidejte pomerančovou kůru a rozmixujte. Nakonec do směsi zašlehejte olivový olej a uchovejte horké.
2) Máslo promíchejte se 2 lžičkami hladké mouky dohladka.
3) Rybí filety osolte a opepřete, zlehka obalte v mouce a přebytečnou oklepněte.
4) V pánvi rozehřejte olej se snítkou rozmarýnu a porce candáta na něm po obou stranách rychle zprudka opečte. Jen je obraťte, aby se maso horkem zatáhlo.
5) Slijte olej a rybu zastříkněte vínem a vývarem. Po 5 minutách vaření vyjměte rybu a přendejte ji na nahřáté talíře. Do šťávy dejte moučné máslo a za stálého míchání zahřívejte ještě minutu. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Podle chuti osolte a přelijte porce candáta. Doplňte celerovým pyré, které ozdobíte pár kapkami olivového oleje. Ihned podávejte.
Další recepty na přípravu ryb najdete na apetitonline.cz.