Dárek k sežrání: vánoční kečup

Tímhle kečupem potěšíte všechny milovníky neotřelých chutí. Na trhu nic podobného neseženete, i kdybyste šla do nejvybranějších lahůdek.

Granátově rudá omáčka je skvělá k prudce opečeným hřebenatkám nebo ji smíchejte s trochou majonézy a podávejte ke studeným či grilovaným krevetkám – radí Nigella Lawson ve své poslední kuchařce Vánoce s Nigellou.

Na přibližně 2 litry kečupu budete potřebovat:

1 kg brusinek zmrazených nebo čerstvých
2 dlouhé nebo 4 krátké tyčinky skořicové kůry
3 hvězdičky badyánu
5 cm dlouhý špalíček čerstvého zázvoru, neoloupaný a nakrájený na tenká kolečka
1 čerstvá dlouhá červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
1 pomeranč
1 čajová lžička mletého hřebíčku
500 ml jablečného octa
500 ml vody
500 g světlého hnědého cukru
2 čajové lžičky soli
1 konzerva (400 ml) krájených rajčat
100 g cukru krystal

Lahvičky, do kterých budete kečup plnit (4× 500 ml, nebo 8× 250 ml) nejdříve prožeňte myčkou, aby byly superčisté a kečup se v nich nezkazil. Brusinky nasypte do kastrolu. Do čajového sítka nebo do tenkého plátýnka (které pak zavážete) dejte skořici, badyán, zázvor, hřebíček a nastrouhanou kůru z pomeranče. Dejte k brusinkám a přilijte šťávu z pomeranče (vymačkejte buď v ruce, nebo na citrusovém lisu). Přidejte chilli papričku, přilijte ocet, vodu, přidejte cukr, sůl a rajčata.

Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu, stáhněte plamen a bez přiklopení nechte mírně probublávat 30 minut. Odstavte, nechte vychladnout, vyndejte sítko či plátýnko, rozvar rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes síto do čistého kastrolu. Ke směsi přidejte bílý cukr, promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání prudce vařte asi 10 minut, až kečup zhoustne.

S pomocí trychtýře naplňte kečup do lahviček a zazátkujte je. Počkejte, až kečup vychladne, lahvičky omyjte a ozdobte je stužkou a cedulkou. Na tu můžete napsat přání i pár tipů, k čemu váš vlastnoručně vyrobený kečup podávat.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24