CUKETOVÝ SPECIÁL: chipsy z cukety

Tvrdé, jasně zelené dlouhé plody najdete v nejlepší kondici na farmářských trzích, delikátní chuť cukety totiž tkví ve správném momentu sklizně. Musí mít lesklou pevnou slupku a délku kolem 20–25 cm, tak je ještě mladá s bílou hebkou dužinou bez vyvinutých semen. Ty nejčerstvější můžete chroupat syrové, lehce chutnají po oříšcích a zároveň si uchovávají máslovou jemnost. Stačí omýt a nakrájet na 5 mm silné plátky nebo doplnit salátem z nastrouhané karotky, cherry rajčátek a baby špenátu s kapkou olivového oleje.

Koupené cukety spotřebujtehned, po třech dnech začínají měknout a dřevnatět. Hodí se na grilování a pečení (stačí jim pár minut), jako příloha k těstovinám, masu, do salátů i koláčů a kromě jejich chuti vás okouzlí i množství kalorií. 100 g čerstvé cukety jich obsahuje kolem 15!

Cuketové chipsy
Odlehčená sestra smažené cukety


Ingredience (na 2 porce):
2 menší cukety
60 g strouhanky (můžete nahradit rozdrcenými cornflakes)
30 g parmazánu
1/4 lžičky soli (použít můžete černou, kouřovou nebo kořeněnou)
1/4 lžičky sušeného česneku
1/8 lžičky černého pepře
1 bílek
1 lžíce oleje na smažení (např. olivový olej Carbonell Jemná chuť)

Příprava:
Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílku vyšlehejte řidší sníh. V míse smíchejte strouhanku s parmazánem a kořením. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na 5 mm silná kolečka. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem (nebo postříkejte olejem ve spreji). Každé kolečko vložte do sněhu a poté do směsi strouhanky a parmazánu a položte na plech. Plný plech pečte zhruba 30 minut.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24