Crème brûlée je hustý žloutkový pudink, obvykle s vanilkovou příchutí, opatřený božsky křupavou krustičkou z karamelizovaného cukru.
Jak ale krustičku vytvořit?
1. Kuchyňským flambovacím hořákem. V sadě se zapékacími miskami ho prodává například Naoko za 1065 Kč. Podobné hořáky bývají k dostání i v jiných prodejnách domácích potřeb.
2. Lžící (nebo železem). „Nejmenší hořák na plynovém sporáku zapalte na maximum. Dno polévkové lžíce z nerezu ponechte nad modrou částí plamene zhruba pět minut, aby se lžíce nažhavila. Na horkou lžíci sahejte jedině přes chňapku nebo jinou tepelně izolující pomůcku. Dnem nažhavené lžíce opatrně projeďte křížem krážem po vrstvičce cukru nasypané na povrchu pudinku,“ radí Stanislava Moravcová z časopisu Apetit.
Pokud nemáte plynový vařič, můžete lžičku žhavit i na elektrické plotně. Nejmenší terč sporáku rozpalte na maximum, pak na něj položte polévkovou lžíci (rukojeť ponechte stranou) a opět zahřívejte asi pět minut. „Doporučujeme vždy použít lžíci, na které vám tolik nezáleží, protože ji zahřívání pravděpodobně navždy zabarví,“ varuje Stáňa.
3. Flambováním. Crème brûlée posypte cukrem, zalijte trochou tvrdého alkoholu a velmi opatrně zapalte. (Nikdy ne před dětmi!)