Francouzský crème brûlée přivedli Italové k dokonalosti. Hříšně dobrý pálený krém s pomerančem určitě stojí za ochutnání.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 l smetany ke šlehání
svitek skořice
strouhaná kůra z 1 biopomeranče
9 žloutků
180 g krupicového cukru
4 lžíce třtinového cukru na dohotovení
Příprava jídla:
Smetanu vlijte do hrnce, přidejte skořici a pomerančovou kůru a na nízkém ohni vařte tak dlouho, až se objem zmenší na polovinu. Skořici vyhoďte a smetanu odstavte.
Předehřejte troubu na 140 stupňů. Žloutky s krupicovým cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilévejte teplou smetanu, až vznikne hladký krém. Rozdělte ho do ohnivzdorných mističek, postavte do pekáče, nalijte kolem vroucí vodu tak, aby dosáhla do poloviny misek, a dejte do trouby asi na 40 minut. Vyjměte, nechte zchladnout a dejte do chladničky přes noc vychladit. Mističky s krémem posypte třtinovým cukrem a pod rozpáleným grilem nebo horkovzdušnou pistolí nechte rychle zkaramelizovat. Krém vespod by se neměl ohřát. Ihned podávejte, dokud je povrch křupavý.
Chcete zkusit i jiný italský dezert? Připravte si jahodové tiramisu. Recept najdete na apetitonline.cz.