Čočková polévka s křupavým pastinákem

Na čtyři porce potřebujete:   
    •    1 lžíce + 1 lžičku slunečnicového oleje
    •    2 cibule, nasekané
    •    200 g loupané červené čočky, přebrané a propláchnuté
    •    1–2 lžičky kari koření
    •    400g konzervu sekaných rajčat
    •    850 ml horkého zeleninového vývaru
    •    2 pastináky (nebo viz Něco navíc)
    •    sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla
Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.
Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.
Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.
NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli rájtu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.
Další zajímavé recepty najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24