Na 4 porce budete potřebovat:
200 g zelené čočky
svazek bylinek na vaření čočky (tymián, bobkový list)
3 šalotky, oloupané a nakrájené
150 ml suchého bílého vína
100 ml smetany ke šlehání (40%)
115 g studeného másla + trocha na vymazání formy
2 svazky jarních cibulek, pokrájené
4 filátka z platýse, tresky nebo mořské štiky, každé o váze asi 150 g, bez kůže
1 lžička jemně nasekané pažitky
sůl a pepř
Čočku nejdřív propláchněte a pak uvařte s bylinkami. Mezitím si zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupnů. Šalotky svařte s vínem asi na polovinu objemu. Vlijte smetanu a varem opět zredukujte na polovinu. Směs dejte do mixéru a pošlehejte dohladka. Po kouscích přidávejte 100 g pokrájeného másla a znovu umixujte.
Osolte a opepřete a udržujte v teple. Ale ne na přímém plameni, nejlépe nad hrncem s mírně vroucí vodou.
Cibulky dejte do pánvičky s máslem a dvěma lžícemi vody. Pánev přikryjte a na mírném ohni pět minut duste.
Osolenou rybu dejte do formy vymazané máslem, přikryjte pečicím papírem a pečte asi pět minut.
Pak už jen čočku sceďte a odstraňte bylinky. Máte hotovo. Zdravěji už to na Nový rok nepůjde.
Zdroj: Apetitonline.cz