Co si doma uvaříte a u pracovního stolu sníte

Čeká vás perný týden, kdy nevystrčíte nos z kanclu a o obědě venku si můžete nechat jen zdát? Tak to vám nezbývá než si doma navařit nebo alespoň částečně připravit jídlo s sebou do krabičky. Cestou pak dokoupíte trochu čerstvých bylinek nebo jinou drobnost, a až na vás přijde při pracovním stresu hlad, rychle dokončíte obídek jako víno.

Thajský salát z rýžových nudlí

Za 15 minut připraveno

Doma máte: 100 g skleněných nudlí, 1 řapík celeru, 1 lžíce rybí omáčky, 1 lžička sladkokyselé chilli omáčky

Dokoupíte čerstvé: 100 g krevet marinovaných v oleji nebo 100 g salátu z mořských plodů (studený salát z mořských plodů koupíte například v Tescu), ¼ svazku zeleného koriandru, 1 limeta

Potten & Pannen

Doma uvaříte: Skleněné nudle ponořte do studené vody na 10 minut. Do hrnce dejte vařit vodu. Skleněné nudle přeceďte a vložte do vroucí vody. 4 minuty je povařte, pak je sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte na sítu okapat. Řapík celeru nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do nudlí. Pak nudle s celerem promíchejte s rybí a chilli omáčkou. Uzavřete do svačinové krabičky.

V práci doděláte: Studené nudle přendejte na talíř. Otevřete krabičku s krevetami a přidejte je na nudlový salát. Zakápněte limetovou šťávou, navrch natrhejte lístky koriandru a uhánějte ke svému stolu.

Tip 1. Na namíchané skleněné nudle by se vám hodila stylová krabička. Plast je sice praktický, ale velkou parádu s ním nenaděláte. Lehké kovové krabičky různých velikostí, hýřící metalickými barvami, můžou klidně vykukovat z vaší kabelky. Seženete je v Potten & Pannen.

Polévka z dýně

Za 25 minut komplet uvařené

Doma máte: ½ malé dýně Hokkaido, malý kousek zázvoru, 1 lžíce oleje (třeba řepkový nebo obyčejný olivový), ¼ chilli papričky, 1 kostička zeleninového bujonu Würstel, 100 ml smetany, sůl

Dokoupíte čerstvé: dýňová semínka

Starbucks

Doma uvaříte: Dýni Hokkaido opravdu nemusíte loupat, jen ji zbavte středu se zrníčky a nakrájejte ji na menší kousky. Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno. Do hrnce dejte olej a zahřejte ho. Orestujte na něm krátce zázvor a kus chilli papričky. Pak přidejte kusy dýně a také ji orestujte. Vlijte jen tolik vody, aby dýně byla potopená, a přidejte rozdrobený bujon. Přiklopte pokličkou a nechte vařit asi 10 minut. Hned jak dýně změkne, ji rozmixujte. Pak vlijte smetanu, nechte ještě přejít varem a vypněte. Dochuťte solí. Ráno jen ohřejte a vlijte do svého termohrnku.

V práci doděláte: Polévku posypte dýňovými semínky a rovnou z hrnku usrkávejte.

Tip 1. Termohrnek nemusí uchovávat teplé jen kávu nebo bylinkový čaj. Je to totiž ideální nádoba na polévku. Vaše doma vyrobená lahůdka z něj bude chutnat rozhodně lépe než z otlučené skleněné misky. A když vás někdo přistihne, jak z démonicky rudého hrnku usrkáváte cosi voňavého, nebude to trapas, jako když vás zahlédnou, jak z igelitového pytlíku vytahujete zavařovačku naplněnou neznámou tekutinou. Nové designové termohrnky na zimní období připravuje kavárna Starbucks.

Polévky Reichenhof a Baxter

Tip 2. Varianta pro nevařiče. I když prostě nevaříte, skvělou polévku můžete mít raz dva. Kupte hotovou v plechovce. Vyzkoušeli jsme dvě rajčatové a byly vážně k sežrání. Bio rajčatová Reichenhof je hustá, krémová, ochucená třtinovým cukrem, mořskou solí a bylinkami. Koupíte ji v biopotravinách za 56 Kč. Krémová rajčatová Baxter je zahuštěná skotskou smetanou. Díky ní je lahodnější než polévky, které vám naservírují v mnohé restauraci. Koupíte v Tescu za 49,90 Kč.

Kuskus se sušenými rajčaty

Za 10 minut připraveno

Doma máte: 6 sušených rajčat, ¼ svazku petržele, ½ citronu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Dokoupíte cestou: kuskus, 100 g sýra feta

Doma uvaříte: Sušená rajčata nasekejte nadrobno. Petrželku také nasekejte nadrobno. Vše přendejte do sklenice, vymačkejte k tomu šťávu z poloviny citronu a přidejte olej. Uzavřete víčkem a pořádně protřepejte. Připravte s sebou do kabely.

V práci doděláte: 1 hrnek kuskusu nasypte do misky. V rychlovarné konvici ohřejte vodu. Vroucí vodou pak zalijte kuskus tak, aby hladina byla lehce nad kuskusem, a misku přiklopte talířkem. Za pět minut se vraťte se sklenicí dresinku se sušenými rajčaty, který máte připravený z domova. Dresink vlijte na kuskus a promíchejte. Navrch ještě rozdrobte sýr feta a pak už se schovejte někam do kouta a v klidu si vychutnejte svůj oběd.

Rozbalené suši à la nigiri

Za 20 minut připraveno

Doma máte: 100 g rýže na suši, 1 lžíce rýžového octa, ½ lžičky soli, ½ lžičky cukru, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, ¼ lžičky zeleného křenu wasabi

Dokoupíte cestou: 100 g plátků uzeného lososa, marinovaný růžový zázvor

Doma uvaříte: Rýži propláchněte pod tekoucí studenou vodou, až je voda čirá. Pak ji přendejte do hrnce, zalijte 200 ml vody, přiveďte k varu a nechte 3 minuty vařit. Pak hrnec odstavte z ohně, zaklopte pokličkou a rýži nechte 10 minut dojít. Mezitím smíchejte ocet se solí a cukrem. Octový nálev vlijte do hotové rýže a promíchejte. Z rýže si do krabičky udělejte lžící kopečky jako na nigiri sushi a nechte v chladu. V malé krabičce smíchejte sójovou omáčku a wasabi. Uzavřete ji a připravte ke krabičce s rýží.

V práci doděláte: Plátky uzeného lososa rozdělte na rýži. Do jednoho rohu krabičky s rýží a lososem naskládejte zázvor a malou krabičku se sójovou omáčkou s wasabi. Rýži s lososem si namáčejte v sójové omáčce a přikusujte zázvor. Pokud se vám hromádky rýže rozpadly, nezoufejte, bude to prostě rozbalené suši a jíst ho můžete výjimečně i vidličkou namísto hůlkami.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24