Co je in? Thajsko na talíři

Čerstvá citronová tráva, asijská bazalka, galgán, rybí omáčka… Že tohle zrovna v ledničce nemáte? Nevadí, i bez těchto klasických ingrediencí si můžete doma uvařit thajsko, kterým oslníte kamarády. 

Thajská kuchyně staví hlavně na nejrůznějším koření, bylinkách a kořenicích pastách, a právě pasty už snadno koupíte i u nás v každém větším supermarketu. Stejně jako nudle, jasmínovou rýži a další ingredience. Samotné vaření je pak už snadné a rychlé. A jakmile se trochu zorientujete, můžete směle improvizovat podle svých chutí. Nemusíte se bát ani tradiční ostrosti – pálivost si můžete upravit sami.

Zkuste třeba polévku tom yum, která je typickou ukázkou thajské kuchyně. A je skvělá! Existuje v mnoha variacích, s krevetami, kuřecím masem nebo jen s houbami, kokosovým mlékem či bez.

Picture_1

Na náš recept budete potřebovat (pro 2 osoby):
4–8 oloupaných krevet nebo kousků kuřecího masa
2–4 žampiony
3 hrnky kuřecího vývaru
2 lžíce rybí omáčky
2 snítky citronové trávy, nasekané na třícentimetrové podélné kousky
1 lžíce citronové trávy nasekané najemno
2 plátky galgánu nebo zázvoru,
3 červené chilli papričky
2 lžíce šťávy z limetky
2 lžíce krevetové pasty a 1 lžíci nasekaných listů koriandru na ozdobení

Všechno uvedené koření můžete nahradit směsí na tom yum, kterou prodává například Marks & Spencer nebo Tesco.

Jak na to?

V hrnci zahřejte vývar, vhoďte krevety a vařte je jen cca 20 vteřin. Pak krevety vyndejte, přidejte větší kousky citronové trávy a galgán. Vraťte krevety, přidejte jemně nasekanou citronovou trávu, zakryjte pokličkou a nechte několik minut vařit. Pak přidejte žampiony a vařte dalších pár minut. Stáhněte z ohně, přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, chilli a krevetovou pastu. Na talíři posypte nasekaným koriandrem.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24