Chutě a vůně podzimu

Chutě a vůně podzimu

Houby, hrušky, ale i kaštany a cukety svou chutí zaručeně prozáří podzimní dny. Pozvěte přátele na malou hostinu!

HRUŠKY V KARAMELU S KOZÍM SÝREM

Hrušky v karamelu s kozím sýremPro 6 osob:
6 menších či 3 velké hrušky
150 g cukru krupice
2 lžíce medu
1 lžička mleté hořčice a 1 lžička hořčičného semínka
1 celá skořice
450 ml vody
6 malých kozích sýrů

Přiveďte k varu vodu spolu s mletou hořčicí, hořčičným semínkem, skořicí, krupicovým cukrem a medem. Vše vařte asi dvacet minut na mírném ohni.

Poté oloupejte a rozkrojte zralé, ale pevné hrušky a přidejte je do sirupu. Občas je obracejte a vařte tak dlouho, až získají jakoby průhledný vzhled a zlatavou barvu (asi dvacet minut). Sirup musí mít konzistenci hustého medu – pokud by byl stále příliš řídký a hrozilo by, že se hrušky rozvaří, před podáváním je vyndejte a sirup ještě několik minut vařte.

Takto uvařené hrušky servírujte do misek (můžete je podávat teplé i vychlazené): bohatě je ozdobte hořčičným sirupem a podávejte s bochánkem kozího sýra a tmavým chlebem. Talíř můžete ozdobit stébly trávy nebo listy (např. kaštanů či vinné révy).

HŘÍBKOVÁ POLÉVKA V CHLEBOVÉ KRUSTĚ

Hříbková polévka v chlebové krustěPro 6 osob:
10 středně velkých hříbků
1 stonek řapíkatého celeru
1 pórek a 1 mrkev
stroužek česneku, estragon, šafrán, pepř, sůl
extra panenský olivový olej
2 litry vody
trocha bílého vína

Nasekejte stroužek česneku a čtyři snítky estragonu. Očistěte a najemno nakrájejte řapík celeru, pórek a mrkev. Pečlivě očistěte hříbky a nakrájejte je na plátky.

Ve vodě rozpusťte malé množství šafránu a dejte ji vařit. Na olivovém oleji začněte restovat česnek s estragonem, přidejte zeleninu a poté houby. Pak zvyšte plamen a restujte ještě asi pět minut. Občas zamíchejte. Ochuťte houby trochou bílého vína a až se vyvaří, přidejte vývar se šafránem. Osolte a opepřete podle chuti a vařte na mírném ohni 10 minut. Mezitím dejte hřát troubu na 180 stupňů.

Polévku nalijte do 6 misek a přiklopte je plátkem chlebového těsta (lze použít i vyválené koupené těsto na pizzu). Dejte misky do trouby asi na dvacet minut. Když těsto zezlátne, můžete podávat.

Více receptů naleznete na www.apetitonline.cz.

DALŠÍ TIPY: VEPŘOVÝ MEDAILONEK S KAŠTANOVOU OMÁČKOU A CUKETOU, CUKETOVÝ PUDINK V KARAMELU

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24