Chléb z celého světa

Tanzanský chléb v plechovce
  • 2 plechové konzervy o objemu 7,5 dl
  • + 4 menší plechovky o objemu 3–4 dl
Tento chléb pečeme v plechovce, protože tradiční tanzanské formy nemáme ve střední Evropě k dispozici. Použijeme tak čistou plechovku s nerezavějící vnitřní stranou bez papírového obalu – nevhodné jsou konzervy natřené nebo potažené plastem.

Na těsto: 1 litr vlažné vody, 1 balíček droždí (50 g), 1 lžíce cukru, 1 kg pšeničné mouky (+ hrst navíc), 100 g másla, 1 lžíce soli.
Na potření chleba a vymazání plechovek: 2 lžíce másla.

Zahřejte vodu zhruba na tělesnou teplotu – neměla by pálit ani studit. Vodu nalijte do zadělávací mísy, rozdrobte do ní droždí, přidejte cukr a kilo mouky. Míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte 30 minut kynout v teplé kuchyni.

Pečlivě vymažte plechovky malým množstvím másla. Na mírném plameni rozpusťte 100 g másla a vmíchejte ho do vykynutého těsta. Přidejte sůl a je-li třeba, trochu zbylé mouky. Znovu pečlivě zadělejte, aby vzniklo hladké těsto. Ručně to bude trvat nejméně 10 minut, s pomocí kuchyňského robotu 5 minut. Pokud používáte elektrický šlehač, musíte pracovat postupně s poloviční porcí těsta.

Rozdělte těsto do plechovek, naplňte je asi do poloviny. Nechte těsto kynout 25 minut. Pokud bude kynout přes okraj plechovky, lehce je stlačte a potřete rozpuštěným máslem. Předehřejte troubu, plechovky postavte na nejníže položený rošt (větší plechovky dejte dál od dvířek, menší blíže). Pečte na 250 °C po dobu 25 minut (menším plechovkám stačí kratší doba), pak ho vyndejte z trouby a nechte plechovky stát 5 minut, teprve potom je vyklopte. Pokud vám chléb připadá bledý, můžete jej dopéct bez plechovky 5 minut na 250 °C.

Řecký pletenec
Báječně chutná k jídlům z hub a k salátům. Jogurt dodá chlebu vláčnost, zvláštní chuť, ale umožňuje i lepší kynutí a také zvyšuje trvanlivost chleba.

Na těsto: 5 dl bílého jogurtu se sníženým obsahem tuku nebo syrovátky (viz níže), 1 balíček droždí (50 g), 100 g jader vlašských ořechů, 3 lžíce oleje z vlašských ořechů (prodávají obchody se zdravou výživou), 2 lžičky soli, 1 kg prosáté hladké žitné mouky, 100–200 g celozrnné hrubé žitné mouky.

Tip na syrovátku: Syrovátku získáte tak, že necháte bílý jogurt překapat ve filtru na kávu. Budete potřebovat asi hodinu a půl. Ze 6 dl jogurtu získáte asi 3 dl syrovátky. Z hmoty, která zůstane ve filtru, si můžete vyrobit čerstvý sýr nebo ji použít na tzatziky.

Chléb: mírně ohřejte jogurt, aby byl vlažný – stačí jej na chvíli postavit na krátkou dobu do horké vody. Jogurt vlijte do zadělávací mísy a rozdrobte do něj droždí.

Nadrobno nasekejte polovinu vlašských ořechů, druhou polovinu jader nechte celých. Přidejte do mísy společně s olejem a solí. Vsypte hladkou žitnou mouku a trochu mouky celozrnné. Těsto spojte nejdříve vařečkou a pak je zadělávejte ručně, v robotu nebo hnětači. Propracovávejte důkladně, ručně asi 10 minut, ve strojích nejméně 5. Pokud se těsto lepí, podsypávejte zbylou celozrnnou moukou. Mísu přikryjte utěrkou a na místě, kde netáhne, nechte vykynout do dvojnásobného objemu.

Položte těsto na kuchyňský vál a zpracujte. Rozdělte na tři části, z nich vytvořte válečky o délce asi 30 cm. Upleťte velký cop. Udělejte na něm nožem několik zářezů a zakryjte utěrkou.

Vyhřejte troubu na 250 °C. Když se těsto po lehkém dotyku prstem opět vrátí zpět do svého původního tvaru, je připraveno. Pečte 10 minut, potom snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších
10 minut. Než chléb začnete krájet, nechte ho vychladnout.

Brazilský banánový chlebíček
1 velká oválná forma (nejméně 1,5 litru)
Výborný chléb, který chutná dobře i s máslem nebo marmeládou. Banány dodávají chlebu na sladkosti, šťavnatosti a vláčnosti. Hodí se ke snídani i k odpolední kávě!

Na těsto: 150 g másla ohřátého na pokojovou teplotu,
1 lžíce přírodního třtinového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 vejce, 500 g pšeničné mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1–1,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
100 g nahrubo nasekaných paraořechů nebo oloupaných mandlí, (+ 10–12 jadérek na zdobení), 300 g rozinek,
3 velké zralé banány

Do formy: máslo, kokosové lupínky

Dejte hřát troubu na 175 °C. Smíchejte máslo, třtinový cukr a vanilkový cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte. V jiné nádobě smíchejte mouku, prášek do pečiva, muškát, nahrubo nasekané ořechy (nebo mandle) a rozinky.

V další misce rozmělněte pomocí vidličky banány. Do vaječné hmoty vmíchávejte střídavě směs mouky a prohnětené banány. Dobře promíchejte.

Vymažte formu máslem a vysypejte ji kokosovými lupínky. Vlijte připravené těsto. Na vrch položte několik celých mandlí nebo půlek paraořechů.

Pečte ve spodní části trouby 1 hodinu a 15 minut. Nechte chléb ve formě odpočinout 15 minut, než jej vyklopíte. Chléb uchovávejte v chladu.

Finský kváskový chléb
Upéci si vlastní kváskový chléb sice není zcela jednoduché a zabere to nějaký čas, ale stojí to za to. Chuť a vlastnosti kvásku ještě zvýrazníte, použijete-li při jeho přípravě místo vlažné vody syrovátku (viz výše).

Kvásek: 5 dl vlažné vody, 300 g žitné hrubé mouky, 200 g obilného šrotu, 1,5 lžíce medu

Na těsto: 2 dl vlažné vody, 25 g droždí (půl balíčku),
2 lžičky soli, 2 lžíce sirupu (přírodní sladidlo, které seženete v obchodech se zdravou výživou), 600–700 g hrubé žitné mouky, 500 g hladké pšeničné mouky, žitná mouka (na poprášení)

Nejprve si připravte kvásek: Smíchejte vlažnou vodu s žitnou moukou, šrotem a medem. Zakryje utěrkou nebo fólií na potraviny, do které uděláte několik otvorů. Nechte odpočívat při pokojové teplotě jeden až dva dny. Vznikající kvásek se prozradí bublinkami a nakyslou vůní.

Pak už se můžete pustit do pečení. V míse smíchejte rozdrobené droždí se 2 dl vlažné vody, přidejte hotový kvásek se solí a sirupem. Zapracujte oba druhy mouky. Pečlivě prohněťte těsto – nejméně 5 minut v kuchyňském robotu nebo 10 minut ručně. Těsto by mělo být pevné a pružné. Nechte je kynout nejméně
60 minut na teplém místě, kde netáhne. Mísu přikryjte utěrkou.

Vykynuté těsto vyklopte na vál vysypaný moukou. Několikrát znovu prohněťte. Rozdělte na 16 dílů, vytvořte z nich bochánky, a ty vyválejte nebo prsty roztlačte do placek o velikosti talířku pod šálek na kávu. Občas poprašte moukou, pokud se těsto lepí. Obraťte a položte na plechy. Nechte kynout pod utěrkou 40–60 minut, dokud se těsto po mírném stisknutí znovu nevrátí do svého původního tvaru.

Vyhřejte troubu na 250 °C. Chcete-li získat lesklé placky, potřete je trochou oleje a vlažnou vodou.
Placky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout pod utěrkou. Placky budou právě tak silné, že je bude možno rozdělit na polovinu.


Francouzský selský chléb v ošatce
2 bochníky

Necháte-li těsto vykynout v košíku, bude chléb vysoký a bude mít hezký vzorek z proutí. I světlý chléb lze upéct s kváskem – zabere sice víc času, vznikne tak ale šťavnatý chléb s delší trvanlivostí.

Kvásek: 3 dl syrovátky (viz výše), 1 lžíce medu, 2 dl hrubé žitné mouky

Na těsto: 5,5 dl studené vody, 0,5 balíčku droždí (25 g),
2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mořské soli, 1,7–2 kg hladké pšeničné mouky speciál 00

Smíchejte kvásek. Ponechte ho ve sklenici, přikryjte víčkem, které však úplně nedovřete. Počkejte jeden až dva dny, dokud kvásek nezačne pobublávat a neucítíte „navinulou“ vůni. Pak můžete začít péct. V míse vmíchejte kvásek do studené vody, přidejte rozdrobené droždí, olivový olej a sůl. Promíchejte. Zapracujte menší část mouky, řádně prohněťte. Těsto zadělávejte nejméně 6 – 7 minut v robotu nebo dvojnásobně dlouho ručně. Je-li těsto řídké, přidejte mouku. Těsto musí být dostatečně pevné a pružné.

Nechte těsto kynout v míse nejméně dvě, nejlépe čtyři hodiny. Čím déle těsto kyne, tím chutnější chléb upečete! Mezitím si připravte dvě ošatky. Vnitřní stranu vymažte olejem a vysypte moukou. Tím snížíte riziko, že se vám těsto bude přichytávat.

Těsto vyklopte na moukou vysypaný vál nebo pracovní plochu, propracujte, rozdělte na dvě části a utvořte bochánky. Vyválejte bochánky v dostatečném množství mouky a vložte do ošatek. Chléb propíchněte ostrým nožem nebo jehlicí.

Dejte znovu kynout, až těsto zdvojnásobí svou velikost. Délka druhého kynutí závisí na tom, jak dlouho kynul chléb poprvé. Pokud byla dlouhá, kyne chléb podruhé obvykle rychleji.

Prstem vyzkoušejte, zda se těsto, když ho zlehka zmáčknete, vrátí do původního tvaru. Pokud ano, je chléb vykynutý. Může to trvat půl až jeden a půl hodiny. Čím je kuchyně chladnější, tím delší je doba kynutí. Troubu předehřejte na 250 °C, chléb opatrně vyklopte na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech (nesmíte nechat v ošatce). Pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 200 °C a pečte dalších 35 minut. Nechte chléb vychladnout bez balení do utěrky, získá pevnou kůrku.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24