Ingredience:
- 300 g čerstvého lososa (případně halibuta nebo jakékoli bělomasé ryby)
- šťávu ze 2 citronů nebo limetek
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 červenou papriku
- 1 avokádo
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 červenou cibuli
- 300 ml tomatového džusu
- 100 ml vodky
- tabasco
- worchesterskou omáčku
- sůl a pepř
Příprava jídla
1. Pokrájejte rybu na drobné kostičky a půl hodiny marinujte v citronové nebo limetkové šťávě. Maso by mělo na povrchu zmatnět.
2. Mezitím pokrájejte na kostky papriku, avokádo, cibuli i řapíkatý celer (pár lístků si nechte stranou na ozdobu). Kousky cibule propláchněte vlažnou vodou – odstraníte tak štiplavou chuť.
3. Lososa vyjměte a citronovou šťávu promíchejte s trochou oleje, solí, pepřem a zeleninou.
4. Připravte si Bloody Mary: smíchejte tomatový džus s vodkou a podle chuti přidejte tabasco i worchesterskou omáčku. Promíchejte s lososem a podávejte v koktejlové nebo v jakékoli skleněné či porcelánové misce. Ozdobte řapíkatým celerem; jako příloha je nejlepší ohřátá tortilla.
Improvizujte!
Na ceviche [čti seviče] se hodí jakákoli ryba s jemným bílým masem – šťáva z citrusů do něj líp pronikne. Vhodné jsou i ústřice nebo mušle, třeba srdcovky. Je tu jen jediná podmínka: ryba nebo mořské plody musí být naprosto čerstvé!
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 20 minut
- Marinování: 30 minut
- Počet porcí: 4