Tahle véča je dvojitá výhra - vy ušetříte čas a vaše tělo bude jásat pod palbou vitamínů. Jasmínová rýže je bohatá na sodík a vitamín B1, které zlepšují proces trávení. Navíc pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Špenát je už protřelým vitamínodárcem, obsahuje vitamin A, E, C a K, vápník, železo, hořčík, měď, mangan, fosfor, draslík a také bílkoviny. Obě suroviny neobsahují skoro žádný tuk, a to chcete! Jak na to?
Na cca 2 porce potřebujete:
Hrníček jasmínové rýže
Vaničku špenátových listů
Slunečnicová nebo lněná semínka (podle gusta)
Sůl, pepř, chilli, sójovou nebo ústřicovou omáčku
Pokud se vám zdá, že zmíněné ingredience ve vaší večerce určitě nemají, jste na omylu! Koupíte je takřka u každého Vietnamce. Nejlépe se vám ale bude nakupovat ve vietnamské tržnici SAPA, kde všechny suroviny (pytel rýže, semínka, omáčky) pořídíte za neuvěřitelnou cenu.
A jdeme na to. Rýži propláchněte a poté zalijte vodou (2 hrníčky vody na 1 hrníček rýže), osolte a přiveďte k varu. Jednou promíchejte a asi 10 minut nechte jemně probublávat pod pokličkou (řiďte se primárně návodem na obalu). Až se voda z rýže odpaří, stáhněte hrnec z plamene, rýži posypte špenátem (opláchnutým a okapaným) a zase ji přiklopte pokličkou. Nechte dalších 10 minut stát (špenát v páře pěkně změkne). Pak dejte pokrm do (hezké!) mísy a dochuťte. Můžete přidat slunečnicová nebo jiná semínka, chilli nebo sójovou či jinou omáčku. Jak je libo. Dobrou chuť!