Barevné slavnostní menu

Domácí Tarama
pro 4 osoby a více, příprava 10 minut
1 sáček uzených jiker z tresky (cca 100 g), 150 g 40% tvarohu, 100 g smetany ke šlehání, šťáva z poloviny citronu, 1 černý kořen (dá se nahradit petrželí nebo pastinákem), 1/2 sáčku ztužovače šlehačky, sůl

• Do mrazáku dejte metly ze šlehače, salátovou mísu a smetanu.
• Vyjměte jikry ze sáčku. Rozmačkejte je vidličkou a smíchejte s tvarohem, citronovou šťávou a troškou jemné soli. Směs musí být homogenní.
• Ušlehejte smetanu s trochou ztužovače, aby byla pěkně hutná. Jemně vmíchejte jikrovou směs do šlehačky a uložte do chladu.
• Oloupejte černý kořen. Nakrájejte ho na 3 mm silná kolečka, z nichž pak pomocí tvořítka vykrájíte hvězdičky. Hvězdičky napíchejte na párátka. Taramu servírujte s černým kořenem a lehce opečenými krajíčky domácího chleba.

Fazolový krém s hřebenatkami
pro 4 osoby, příprava 15 minut, vaření 30 minut
600 g hřebenatek (mušlí svatého Jakuba), 400 g předem uvařených bílých fazolek, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce olivového oleje, snítka tymiánu, 1 citron, 1 šalotka, stroužek česneku

• Očistěte a nakrájejte šalotku. Oloupejte česnek a nasekejte ho. Citron omyjte, oloupejte polovinu kůry a nakrájejte ji na tenké nudličky.
• Na jedné lžíci oleje zpěňte šalotku a česnek, přidejte fazole, citronovou kůru a tymián. Přilijte sklenici vody, osolte, opepřete a nechte zakryté zvolna dusit 30 minut. Když jsou fazole uvařené, vyjměte tymián a rozmixujte fazolky najemno. Není-li konzistence dost vláčná, přidejte trochu vody.
• Hřebenatky osolte a opepřete. Na pánvi zahřejte zbytek oleje a mušle na něm 4 minuty smažte. Na konci smažení přidejte druhou polovinu citronové kůry.
• Ohřejte fazolový krém a zakysanou smetanu, případně dochuťte a ihned podávejte s hřebenatkami.

Růžová zmrzlina a Liči
nakládané v sirupu z čerstvé máty
pro 4 osoby, příprava 15 minut, mražení 45 minut

Na zmrzlinu: 50 cl plnotučného mléka, 4 žloutky, 60 g cukru krupice, 10 cl růžového sirupu (např. Monini)
Na liči: 1 kompot z liči, svazek čerstvé máty

• Mléko uveďte do varu. Žloutky s cukrem šlehejte tak dlouho, až směs zbělá, pak přilijte vařící mléko a zamíchejte.
• Směs nalijte do kastrolu. Za stálého míchání ji zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se lepit na lžíci. Nechte vychladnout a přidejte sirup. Krém nalijte do strojku na zmrzlinu.
• Plody liči nechte okapat. Z máty otrhejte lístečky a opláchněte je. Sirup z kompotu zahřejte na mírném ohni a přidejte čerstvou mátu. Nechte 10 minut vylouhovat a pak sceďte.
• Liči podávejte v mátovém sirupu s kopečkem růžové zmrzliny. Pokud nemáte stroj na zmrzlinu, rozmixujte vanilkovou zmrzlinu se lžící růžového sirupu. Zmrzlinu vložte zpět do mrazničky, aby ztuhla.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24