S tímhle trendy nápojem začala jedna melbournská kavárna jen z toho důvodu, aby pobavila a přitáhla pozornost neobvyklou kombinací – servíruje se totiž přímo (kdo by si to pomyslel?) ve vydlabaném plodu avokáda! Díky tomu prý vynikne jemně ořechové aroma avokáda a dodá kávě delikátní chuť. Ale Truman Café už zdaleka není jediné místo, kde se experimentuje s avokádem a kávou: Na internetu koluje bezpočet receptů na podobné kávovo-avokádové variace. Pokud budete mít chuť si v létě připravit osvěžující studený nápoj, který bude vypadat a chutnat úplně jinak než všechny ostatní, máme pro vás jednoduchou variantu tohoto receptu (je servírovaný ve sklenici a nikoli v avokádu), který doma zvládnete bez velkých problémů a kterým zapůsobíte na každou vaši návštěvu.
Přísady:
1 zralé avokádo
½ šálku studené kávy
kostky ledu
podle chuti med nebo třeba javorový sirup
Na krém:
přibližně ¼ šálku zmrzliny (množství odpovídající jednomu kopečku) – nejlépe chutnají vanilková, ořechová nebo kávová
espresso prášek
Jak na to?
Oloupejte avokádo, nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Spolu s kávou a ledem rozmixujte tak, aby ve směsi nezůstaly ani malé kousky avokáda. Podle chuti oslaďte medem nebo přírodním sirupem. Zmrzlinu nechte povolit a promíchejte, aby získala krémovou konzistenci. Do sklenice nalijte nejprve kávovou směs a potom pomalu přilijte zmrzlinový toping a promíchejte. Pro efekt můžete nahoře posypat espresso práškem. A pak už si jen užívat skvělou chuť a pohodu!