6 nejběžnějších chyb, které děláme při přípravě rýže

I když je rýže jednou z nejčastějších surovin na světě, většina lidí se při její přípravě dopouští základních chyb. Mícháte ji? Nesolíte ji? Pak patříte mezi ně. Čtěte do konce a naučte se připravovat rýži podle odborníků ze serveru Bon Appetit.

Vaříte podle návodu na obalech
Postupy uváděné na baleních jsou většinou chybné. Bohužel i ty od renomovaných značek. Postupujte následovně: Na 1/2 hrníčku rýže použijte 1 hrníček vody. Když to s vodou přeženete, rýže bude nasáklá vodou, kašovitá a převařená. Když jí bude málo, nedovaří se a připálí se na dně hrnce.

Hnědou rýži připravujete stejně jako bílou
Při vaření hnědé rýže použijte o 1/4 až 1/2 hrníčku vody více na jeden hrníček rýže než při přípravě rýže bílé.

Nenecháte rýži dojít
Když rýži dovaříte, přikryjte ji pokličkou a nechte deset minut být.

Mícháte ji
Nikdy rýži nemíchejte. Mícháním uvolňujete škrob, který dělá rýži lepkavou. Tímto způsobem se připravují krémová rizota.

Nesolíte ji
Rýže je jako těstoviny. Vodu, ve které ji budete vařit, musíte osolit.

Vaříte ji při příliš vysoké teplotě
Přiveďte vodu k varu a pak na teplotě ubírejte. Pokud to neuděláte, voda se vypaří a rýže zůstane nedodělaná.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24