Baví vás objevovat nové chutě? Chcete se v prosinci rozptýlit od českých jídel a pečení cukroví něčím opravdu speciálním? Pak musíte zavítat do pražské restaurace Buddha-Bar v srdci Starého Města. Rázem se ocitnete v jiném světě, kde se mísí orient, kolonialismus a pražská secese. Mezinárodní koncept kombinuje vytříbený styl panasijského kulinářského umění, hudební zážitky, perfektní servis a unikátní prostředí inspirované celým světem, zejména pak Asií. Tato fúze vytváří neopakovatelnou atmosféru, která zaručeně uchvátí všechny vaše smysly.
V restauraci si můžete užít špičkovou panasijskou a pacific rim fúzní kuchyni. Ochutnat můžete speciality šéfkuchaře Jana Voráčka, ale i takzvané signature dishes typické pro všechny restaurace Buddha-Bar ve světě. Patří mezi ně třeba oblíbený Buddha-Bar kuřecí salát, nebo černá treska marinovaná v miso-yuzu omáčce. A jelikož se v Buddha-Baru rádi dívají na věci jinak, najdete zde také speciality na poli sushi upravované jak tradiční cestou, tak i podle jedinečných receptur. U všech pokrmů navíc restaurace používá ty nejlepší dostupné suroviny vybírané s velkou pečlivostí. Samozřejmostí je doporučení toho nejlepšího vína someliérem.
Po skvělém zážitku v restauraci je pro vás připraven bar pod vedením šéf barmana Pavla Kulicha. Tady vás čeká další zážitek v podobě vybraného alkoholu a perfektně připravených koktejlů v atmosféře, kterou najdete pouze v Buddha-Baru.
A pokud sami rádi vaříte nebo hledáte perfektní dárek k Vánocům, pak vás potěší aktuální nabídka kulinářských kurzů:
- KURZ KOREJSKÉ KUCHYNĚ
Tato méně známá kuchyně je velice chutná a mimořádně zdravá. K jídlu je podáváno obvykle mnoho příloh, plných rozmanitých a vyvážených chutí a vůní, složených z nejrůznějších nakládaných kousků především ze zeleniny, mas nebo mořských plodů.
Korejská kuchyně je založena převážně na rýži tak jako kuchyně většiny sousedních zemí. Základním pokrmem je vařená rýže (Hinbap). Důležitými surovinami jsou i pšenice, brambory a luštěniny. Další složkou jsou nudle rýžové nebo pšeničné a pohankové, kaše, polévky, sója a výrobky z ní (pasta, omáčka, tofu), čerstvá nebo nakládaná zelenina, maso, houby, koření, ženšen, sezamový olej, sůl. Z koření je nejpoužívanější česnek a zázvor. Důležitá je také pasta z chilli – korejská jídla se často vyznačují značnou pálivostí.
Co se naučíte vařit?
Kimči – asi nejznámější korejský pokrm používaný jako příloha. Nakládané a zkvašené zelí v zázvoru, chilli, česneku, rybí omáčce a soli. Je to nejdůležitější součást a příloha všech korejských jídel, existuje mnoho variant v jednotlivých regionech z různých zelenin. Toto jídlo je považováno za jedno z nejzdravějších vůbec (je nutná fermentace – účastníci si kimči odnesou s sebou domů, kde nechají dozrát asi 14 dní).
Galbi – grilovaná hovězí žebra marinovaná v sojové omáčce a česneku, často se podávají se salátem. Někdy se z těchto grilovaných žeber dělá polévka. Může se použít i jiné maso s kostí. Obvykle se griluje přímo na stole. Součástí je mnoho menších příloh.
Yukhoe – korejský tatarský steak. Nasekané jemné syrové hovězí maso ochucené sojovou omáčkou, chilli, sezamovým olejem, česnekem, šalotkou a šťávou z ovoce nashi. Na vrch se stejně jako u steaku dává vajíčko.
- KOKTEJLOVÝ KURZ ASIA
Asijské koktejly byly dlouhou dobu u nás nedostupné. Bylo to kvůli nedostupnosti asijských surovin. Dnes zažívají velký boom a spousta dobrých barů zařazuje do svého barového lístku tuhle kategorii koktejlů. Přijďte se naučit míchat speciální koktejly za pomoci našich barmanů.
Co se naučíte?
Kumquat mojito – twist na klasické mojito. Ne ale úplně klasické. Tohle obsahuje kumqat, limetku, hnědý cukr demerara, mátu a koriandr, chilli sodu a nesmíme zapomenout na rum.
Litchee Blue – koktejl z vodky, saké, curacao likéru, ananasu, kardamomu a limetky.
Jasmin Tea Fizz – koktejl z ginu, citronové trávy, cukru, šťávy z limetky a sodovky z ledového jasmínového čaje.
- KURZ ASIJSKÉ KUCHYNĚ
V ceně je dvouhodinové školení a hodina oběda. Klient si odnese desky s recepty, BB hůlky, CD Buddha-Bar a certifikát o absolvování kurzu. V teoretické části se seznámí se základními pojmy, které je nutno znát při přípravě asijské kuchyně, naučí se správně krájet zeleninu na jarní závitky nebo vyzkouší techniku prohazování s pánví wok.
Co se naučíte vařit?
Na menu bude například kuřecí polévka tom kha khai, populární vietnamské letní závitky, kuřecí wok s teriyaki omáčkou a rýží nebo pancit nudle s mořskými plody.
- KURZ SUSHI
Kromě teoretické části, ve které se účastníci seznámí se základními pojmy, které je nutno znát při přípravě sushi, je šéfkuchař zasvětí i do práce v kuchyni a jejího propracovaného systému. Osvojíte si i techniku krájení ryb a potřebné zeleniny. Těšit se můžete na výrobu několika druhů sushi jako je maki, nigiri, ura maki a sashimi.
Co se naučíte vařit?
Nigiri: Losos, Tuňák, Avokádo,
Hoso maki: Okurka, Tuňák, Losos
Ura maki: Speciální California, Losos-avokádo, Pikantní tuňák
ELLE TIP:
Pokud si rádi přispíte a snídaně pro vás o víkendu nepřipadají v úvahu, vyrazte na legendární tematický brunch. Buddha-Bar se zaměřuje na pokrmy asijské kuchyně a o víkendu si tu můžete užít brunch, kde si vyberete z bohaté nabídky specialit asijské a evropské kuchyně. Sushi, hovězí burgery, asijské saláty, hovězí wok, grilované ryby, kuřecí kari, dezerty a další. Bonusem navíc je live DJ a dětský koutek s animátorkou.
30. 11. 2019 Cesta po Indii
21. 12. 2019 Tradiční české Vánoce