Zpět do minulosti
Dresscode měl tentokrát ztělesnit „creative time machine“, hosté tak byli povzbuzeni k představení jejich důležitých životních období prostřednictvím originálních a kreativních outfitů. Nostalgie se promítala v každém kroku, přičemž se každý vrátil do své minulosti prostřednictvím vtipu, sebereflexe a metafor. „Tato nevšední společenská akce byla vytvořena s cílem upustit uzdu fantazii, rozvinout kreativitu, zatancovat si a navnímat architekturu prostoru,“ popisuje módní návrhářka a zakladatelka plesu SOBJE, Iva Burkertová. „Vrátili jsme se zpět ke kořenům, k nadsázce a vtipu. A také do jednoho z našich nejoblíbenějších prostorů v Praze – Foyer Nové scény Národního divadla a Café NONA. Do prostorů od architekta Karla Pragera, který by měl tento rok 100 let a k dechberoucímu světelnému objektu od Pavla Hlavy a Jaroslava Štursy.“
O scénografii pátého ročníku se postaralo studio Lunchmeat, které se specializuje na digitální média, interaktivitu a uživatelský zážitek. Využili prostor Nové scény k vytvoření impozantního prostředí, které zdůraznilo krásu a jedinečnost místa. V prostoru návštěvníky osvětlovaly lasery procházející skrz schodiště až do horního patra. V mezipatře byla postavena digitální instalace, která snímala návštěvníky a se zpožděním promítala jejich obraz. Kavárna Nona byla očištěna tak, aby byl vidět její půvab. V horním patře studio postavilo podium směrem do ulice Národní třída. Použitá osvícení byla vymyšlena speciálně pro Novou scénu Národního divadla.
Mezi hosty nechyběla řada známých osobností jako například Elizaveta Maximová, Barbora Poláková, Katarzia, Léna Brauner, Terezie Kovalová, Lukáš Novák, oděvy značky ODIVI vynosily celebrity jako Jan Cina, Barbora Poláková nebo rapperka Helwanna, jež svou show celou akci zahájila. Na podiu ji v průběhu večera vystřídali interpreti Blue Uandi, Zerwox dj, RudeBoys Radio a Kewu. Atmosféru dotvářelo kromě hudby i občerstvení. Projekt ZE MĚ přinesl avantgardní gastronomii. Suroviny, s nimiž talentovaní kuchaři Vojtěch Nemrava, pekař Tomáš Urban a myslivec Jiří Voráč pracují, si přímo „ze země“ berou s respektem a zároveň do každého jídla přenášejí něco ze sebe.
Zdroj: archiv Ples Sobje