Několik let úspěšně provozuje IF Café v historické Werichově vile, během června rozšíří své podnikání v prostorách budovy Masaryčka nedaleko pražské Florence. Kromě provozování kaváren také vytvořila vlastní úspěšnou značku IF a je autorkou několika populárních kuchařek. Je toho mnoho, co dělá z Ivety Fabešové jednu z nejlepších ve svém oboru.
Speciální dezert s jasným poselstvím
Své umělecké nadání nedávno projevila vytvořením jedinečného dezertu, který zaujal svou jedinečnou estetikou i chuťovým zážitkem. Inspirací jí byla barevná paleta exkluzivní limitované edice bezdýmného zařízení Iqos Iluma Neon Purple a originálních chutí náplní Levia. Tato limitovaná edice přináší do světa letních barev neonově fialové odstíny spolu s růžovými, oslavující komunitu dospělých kuřáků, kteří se rozhodli přejít na bezdýmné alternativy. Vrchol tohoto exkluzivního dezertu zdobí fialová květina z čokolády, zatímco jeho jádro tvoří světlý piškot, naplněný osvěžující směsí borůvek a máty. Lehká vanilková pěna ho obklopuje a lákavá růžová poleva ho ozdobuje. Tento dezert je doslova uměleckým dílem, jehož celkový vzhled zdůrazňují stříbrné třpytky a jasný lesk polevy.Ostatně, více vám o něm poví sama Iveta...
Jak jste uvažovala o podobě dezertu, který je inspirován zařízením IQOS ILUMA Neon Purple?
Mé dezerty jsou známé svým čistým, jasným tvarem. U dezertu vytvořeném pro tuto příležitost jsem chtěla, aby byl výsledek lehce extravagantní a trochu futuristický. Vrch tohoto unikátního dezertu zdobí fialová květina z čokolády, zatímco jeho jádro tvoří světlý piškot, bohatě naplněný osvěžující směsí borůvek a máty. Obaluje ho jemná vanilková pěna, zatímco povrch pokrývá lákavá růžová poleva. Celkový vzhled dezertu zvýrazňují stříbrné třpytky a výrazný lesk polevy. Tyto dva aspekty pro mě byly důležité, protože jsou silným vizuálním prvkem této limitované edice.
Jak vy sama vnímáte takto výrazné barvy? Ať už v životě nebo v cukrařině?
Když jsem pracovala na tomto speciálním dezertu, obávala jsem se, že jeho výrazné barvy by mohly působit nejedle. Avšak po konzultaci s partnerem jsem se ujistila, že konečný vzhled bude zajímavý. Navíc, cukrářský trh se v posledních letech výrazně proměnil. Vzpomínám si, jak jsem před zhruba osmi lety představila dezert ve tvaru citronu a někteří zákazníci byli vůči němu skeptičtí. Dnes už jsou lidé na neobvyklé tvary a syté barvy zvyklí a takové dezerty nikoho nepřekvapují. Osobně mám ráda barevné dezerty, i když ve svém osobním životě dávám přednost spíše konzervativním barvám jako bílá, černá nebo modrá. Barvy si plně užívám v práci.
Jak obecně přemýšlíte nad tvorbou nových dezertů? Zůstáváte hned u prvního nápadu nebo cesta k finální podobě trvá delší dobu?
Při tvorbě nových dezertů pro IF Café začínám vždy přemýšlením o vizuální stránce a poté teprve řeším, co bude uvnitř. Inspirace hraje v mém procesu klíčovou roli. Mezi mé poslední novinky patří dezerty s názvy Popcorn a Saturn.
Pro Popcorn jsem chtěla vytvořit dezert s autentickou chutí popcornu. Nápad dát mu tvar kelímku na popcorn mě napadl až poté. Kelímek jsem vyrobila z bílé čokolády, kterou jsem poté zbarvila do červena pro realistický vzhled. Samotný popcorn jsme přes noc louhovali v mandlovém mléce s trochou soli. Nasáklý popcorn jsme následně proměnili v lahodnou pěnu s bílou čokoládou, kterou jsme použili jako náplň. Pro pikantní kontrast jsme uprostřed dezertu přidali mučenku a slaný karamel, což dezertu dodalo sladko-kyselý nádech. Vrch dezertu zdobí čerstvý slaný popcorn.
U Saturnu, inspirovaného stejnojmennou planetou, jsem měla chuťově vyjasněno hned od začátku. Uvnitř se ukrývá směs manga, kokosu a vanilky, která evokuje exotický ráj. Tato kombinace chutí zaručuje, že Saturn je nejen vizuálně atraktivní, ale i nezapomenutelně lahodný.
Který dezert je váš oblíbený?
Miluju věneček, je to klasika, a když mám chuť na něco sladkého, sáhnu po něm. Velikostí a množstvím cukru splňuje vše, co při chuti na sladké potřebuji.
Co vás v poslední době nejvíc zaměstnává, jaké projekty chystáte?
Chystám nový projekt ve dvou podlažích budovy Masaryčka u pražské Florence. V přízemí se otevře kavárna, zatímco ve vyšším patře plánujeme zřídit výrobní prostory a malou akademii. Už mě neoslovuje běžná snídaňová nabídka, jako jsou avokádové toastové chleby a podobně. Proto jsem vyvinula koncept snídaní ve stylu michelinských restaurací, kde hlavní roli hrají špičkové suroviny a jedinečný způsob servírování. O dalších detailech zatím nemohu mluvit, ale tento projekt nyní pohlcuje veškerý můj čas a energii, takže jiné nové projekty neplánuji.
Těšíte se na nadcházející letní období?
Těším se na Vánoce, kdy už bude provoz v Masaryčce plně zaběhlý. To nejtěžší období hned po otevření, které plánujeme na přelom července a srpna, bude za mnou a budu moct konečně odpočívat. Takže pevně věřím, že léto už bude odpočinkové a budeme pevně stát na svých nohou v novém provozu. Je to pro nás určitě velká výzva, protože jsou s ní spojena velká očekávání, o kterých pevně věřím, že zvládneme naplnit v maximální míře.