Festival: KomiksFEST!
Šestý ročník multimediálního festivalu schová Prahu na celý týden do komiksových bublin a panelů. Akce dnes odstartuje večírkem v Klubovně 2. patro, nejvíce hostů, vernisáží a zajímavých projektů se v programu soustředilo hned na druhý den. Během tradiční ‚komiksové soboty‘ v MeetFactory se můžete seznámit se slavným výtvarníkem Davem McKeanem, prohlédnout si výstavu Komiks v metru, kterou dohromady ‚spíchli‘ Karel Jerie, Vladimir 518, Jaromír 99, a další čísla české komiksové scény. Hrát vám k tomu bude Tobiáš Jirous, v devět hodin večer se na akci přiživí ještě fashion shop Parazit, který obstará módní přehlídku. Program celého komiksového týdne najdete v brožuře na stránkách KomiksFESTu.
Kdy:KomiksFEST! trvá od 28. října do 5. listopadu
Kde: na různých místech v Praze (Francouzský institut, MeetFactory, Klubovna 2. patro, Bio Oko a další)
Za kolik: většina akcí probíhá zdarma, vstupné se vybírá jen na zahajovací a zakončovací party (50 korun) a na komiksovou sobotu (rovněž 50 korun)
Výstava: Lucifer Efekt
Podlehněte hlasu, který vám vábivě našeptává, ať zajdete o víkendu do DOXu. Jeho hlavní sál zabrala nanejvýš zajímavá výstava, která se vám zakousne do svědomí. Oslovení umělci měli za úkol ukázat, jak blízko je od zloducha k dobrákovi, kolik úsilí je zapotřebí k tomu, aby se člověk dopustil morálního selhání a že nejhoršími padouchy v historii nebyli žádní hitlerové, mussoliniové a čachtické paní, ale lidé, co plnili jejich rozkazy. Kromě děl od umělců jako Hans Haacke, Jenny Holzer, Harun Farocki, Antoni Muntadas nebo skupiny Bureau d’etudes na výstavě najdete záběry ze sociálně-psychologických experimentů, znepokojivé informace o legálně používaných metodách výslechů, jednu hratelnou počítačovou střílečku a dějiny zla shrnuté do pěti minut.
Kdy: do 2. ledna 2012
Kde: Centrum současného umění DOX
Za kolik: 180 korun (zlevněné vstupné činí 90 korun)
Gurmán: Hurá na mušle
Šéfkuchaři říkají, že nejlepší chuť mívají ústřice v měsících, jež ve francouzském jazyce obsahují písmena ‚r‘ (tedy v období od září do dubna). Český říjen jim v tom dává za pravdu – touhle dobou se na stolech potažených bílými ubrusy samy otevírají čerstvé slávky, ústřice a hřebenatky. Kde lahodné mlže připravují nejlépe? V Praze si je spolu se sklenkou šampaňského nejlépe vychutnáte v belgické restauraci Les Moules (připravují je tu s dijonskou hořčicí, zeleným pepřem, po baskicku i na thajský způsob). S omáčkou z červeného octa je podávají ve francouzské brasserii La Gare, s vinným octem a citrony pak v Café Savoy. Kdo by si dal tucet čerstvých kousků s vinaigrettem z Merlotu a šalotky, ať zamíří do La Rotonde.